DISTRIBUIȚI
Stern

Un important lider al aripii conservatoare a Partidului Social-Democrat german (SPD), Johannes Kahrs, a făcut apel vineri ca Sigmar Gabriel să rămână ministru de externe, după ce Martin Schulz a renunţat la funcţia de şef al diplomaţiei germane într-un viitor executiv condus de Angela Merkel, relatează agenţia DPA.

”Sigmar Gabriel este un ministru de externe foarte bun”, a declarat Kahrs, parlamentar social-democrat şi purtător de cuvânt al aripii conservatoare a SPD, într-o postare pe Twitter, adăugând că el ”ar trebui să rămână ministru de externe”, conform agerpres.


Martin Schulz (62 de ani), liderul demisionar al SPD, a anunţat vineri că nu mai vrea să devină ministru de externe, deoarece acceptarea postului respectiv ar pune în pericol un vot cheie al SPD privind constituirea unei noi coaliţii de guvernare cu cancelarul Angela Merkel.

Citește și : Bruxelles : Plic suspect primit într-o clădire unde se află consulatul României

”Declar că renunţ la ideea de a face parte din guvernul federal şi, în acelaşi timp, îmi exprim speranţa că această decizie va pune capăt dezbaterii din cadrul SPD”, a declarat Schulz într-un comunicat.

Decizia lui Schulz survine în contextul unor presiuni din partid de a-şi reconsidera intenţia de a ocupa postul de ministru de externe în cadrul noului guvern de coaliţie, reprezentând o lovitură umilitoare pentru fostul preşedinte al Parlamentului European.

În urmă cu două zile, Schulz a anunţat că demisionează din postul de preşedinte al SPD şi că-i predă funcţia liderului grupului parlamentar social-democrat, Andrea Nahles.