DISTRIBUIȚI
dpa

Germania şi partenerii săi din cadrul Uniunii Europene (UE) vor conveni în următoarele zile asupra unui răspuns comun la otrăvirea în Rusia a principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, cu agent neurotoxic din familia Noviciok, a declarat miercuri ministrul de externe german Heiko Maas, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, informează Reuters, potrivit agerpres.

„Aceasta este o încălcare serioasă a drepturilor civice comisă cu (utilizarea unui) agent neurotoxic chimic şi noi credem cu tărie că acest fapt nu poate rămâne fără consecinţe”, a subliniat Maas în faţa parlamentarilor la Berlin, unde Aleksei Navalnîi se află la tratament.


Citeşte şi: Guvernul minoritar al lui Trudeau supravieţuieşte unui vot din parlamentul canadian

„De aceea, noi vom coordona un răspuns comun cu partenerii noştri din cadrul Uniunii Europene – şi de asemenea cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) – în următoarele câteva zile”, a adăugat el.

Problema sancţiunilor împotriva Rusiei a fost relansată după anunţul de marţi al OIAC potrivit căruia o substanţă de tip Noviciok a fost găsită în organismul activistului rus.

Citește și : Navalnîi îl critică dur pe Gerhard Schroeder: ‘Apără criminalii şi ia bani de la Putin!’

Trei laboratoare europene stabiliseră deja că Navalnîi a fost victima unei otrăviri cu agent neurotoxic de genul celor produşi de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat la Berlin după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion, în Siberia, în 20 august. El a fost externat în 23 septembrie şi intenţionează să se refacă în Germania. Moscova a respins ipoteza otrăvirii cu Noviciok.