DISTRIBUIȚI
The Brunswick News

Comisia pentru buget a Bundestagului (parlamentul federal german) urmează să aprobe miercuri o creştere semnificativă a ajutorului militar pe care Germania îl oferă Ucrainei, a declarat marţi agenţiei France Presse o sursă parlamentară, potrivit agerpres

Deputaţii germani se vor pronunţa asupra deblocării în total a sumei de 12 miliarde de euro, fonduri destinate atât livrărilor directe de arme către Kiev, cât şi reaprovizionării armatei germane, care a rămas fără o mare parte din stocurile sale de muniţii în urma ajutorului oferit Ucrainei în ultimul an, după declanşarea războiului de către Rusia.


Citește și :  Rusia avertizează cu consecinţe grave dacă Armenia aderă la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale

Dacă aceste fonduri vor fi votate, ajutorul militar german va creşte de la cele 3 miliarde de euro deja angajate la circa 15 miliarde de euro, incluzând aici şi completarea stocurilor de arme şi muniţii ale armatei germane.

Pe masa deputaţilor germani vor fi miercuri mai multe propuneri în acest sens formulate de Ministerul de Finanţe de la Berlin. Armata germană ar urma să beneficieze de o parte din noile fonduri încă de anul acesta, afirmă aceeaşi sursă.

De când a început războiul ruso-ucrainean, Germania s-a angajat într-o politică ambiţioasă de reînarmare. La câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022, cancelarul german Olaf Scholz a promis alocarea a circa 100 de miliarde de euro pentru acoperirea numeroaselor lacune ale armatei germane (Bundeswehr), după ce Germania a neglijat ani la rând capitolul Apărării.

Însă aceste fonduri nu au fost încă deblocate, iar guvernul de la Berlin estimează că abia în anul 2025 va putea atinge ţinta NATO privind alocarea a minim 2% din PIB pentru bugetul Apărării, motivând că este frânat în îndeplinirea acestui obiectiv de capacităţile industriei de armament.

Citește și : Germania exclude boicotarea JO 2024

În schimb, Germania este unul dintre principalii contributori ai ajutorului militar occidental oferit Ucrainei. Guvernul german a confirmat luni livrarea către această ţară a 18 tancuri Leopard 2A6.