DISTRIBUIȚI
Secretary General of the Christian Democratic Union (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer delivers a press conference on her candidacy to lead the CDU party in Berlin, on November 7, 2018. - German Chancellor Angela Merkel does not stand for a re-election as party leader at the CDU Party conference in Hamburg from 6 to 8 December 2018. Twelve men and women applied for her successor. Opportunities are currently granted only to the prominent candidate - in addition to Kramp-Karrenbauer are the German Health Minister Jens Spahn and ex-Union faction leader Friedrich Merz. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Şefa creştin-democraţilor (CDU) din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, i-a criticat dur duminică pe social-democraţi (SPD) pentru că încearcă să împingă spre stânga coaliţia de guvernare condusă de cancelarul Angela Merkel, acuzându-i că se gândesc mai mult la ei decât la ţară, relatează Reuters, scrie agerpres.

Cele două partide vor decide în următoarele câteva săptămâni dacă alianţa lor de centru mai poate continua sau nu, după ce SPD şi-a ales la conducere doi co-preşedinţi mai de stânga, care au cerut noi politici în privinţa climei, investiţiilor şi salariului minim.


Citește și : Incident armat în apropierea Palatului prezidențial de la Ciudad de Mexico – Patru morți

Şefa CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, protejată a lui Merkel, a atacat SPD pentru lipsa de angajament faţă de coaliţie, dar nu le-a respins totuşi solicitările.

„La fel cum nu poţi să fii doar puţin însărcinată, nici nu poţi să fii doar puţin la guvernare”, a declarat ea pentru Bild am Sonntag, adăugând că CDU a respectat acordul de coaliţie şi se aşteaptă de la SPD să facă la fel.

„Această coaliţie este pentru ţară, nu terapie anti-traumă pentru partidele de guvernământ”, a mai declarat ea pentru săptămânalul citat.

Comentariile sale nu fac decât să tensioneze debutul discuţiilor asupra coaliţiei, care ar putea avea loc săptămâna viitoare, deşi majoritatea comentatorilor sunt de părere că partidele ar putea ajunge la un acord cel puţin asupra unora dintre politici.

Citește și : Ucraina a ajuns la un acord de principiu cu FMI pentru un împrumut de 5,5 miliarde de dolari

Prăbuşirii acestei alianţe vechi de 18 luni ar putea duce la un guvern minoritar sau la alegeri anticipate, ameninţând instabilitatea în cea mai mare economie a Europei, într-un moment în care mulţi se tem de forţa partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Angela Merkel, care a fost cancelar al Germaniei în ultimii 14 ani, a anunţat că nu va mai candida pentru un al cincilea mandat.