DISTRIBUIȚI
B'Tselem

Ministerul de Externe german a afirmat luni că se opune planurilor Israelului de a demola satul de beduini Khan al-Ahmar, localitate din Cisiordania a cărei soartă a devenit motiv de îngrijorare la nivel internaţional şi de proteste din partea palestinienilor, relatează dpa, potrivit agerpres.

‘Ne-am prezentat poziţia şi cerem ca planul de demolare să nu meargă mai departe’, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, precizând că în acest sat există şi o şcoală.


Citește și : Mike Pompeo îl ameninţă pe numărul 2 din DoJ: ‘Cei care nu-l susţin pe Trump trebuie să plece din Guvern’ – VIDEO

Această chestiune nu va afecta discuţiile oficiale germano-israeliene programate pentru săptămâna viitoare, a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert.

În satul Khan al-Ahmar, situat la est de Ierusalim, trăiesc în prezent circa 180 de beduini, majoritatea fiind crescători de oi şi capre, potrivit ONU. Khan al-Ahmar se află între două colonii evreieşti şi a fost construit fără a avea autorizaţia Israelului, despre care palestinienii susţin că este imposibil de obţinut.

Curtea Supremă din Israel a dat undă verde în luna mai demolării satului după ani de luptă în justiţie.

Autorităţile israeliene afirmă că vor muta locuitorii satului într-o zonă situată la circa 12 kilometri, în apropierea satului palestinian Abu Dis. Israelul afirmă că structurile din satul de beduini au fost construite ilegal şi se află periculos de aproape de autostradă.

Citește și : Rudy Giuliani anunţă sfârşitul regimului de la Teheran

Potrivit broşurilor distribuite duminică, armata israeliană le-a dat rezidenţilor termen până pe 1 octombrie pentru a evacua satul.

Observatorii internaţionali, inclusiv ONU, au condamnat decizia Israelului, afirmând că acest lucru ar constitui un transfer forţat al populaţiei de către o putere de ocupaţie şi ar încălca legea internaţională.