DISTRIBUIȚI
dpa

Recentele atacuri sângeroase comise de indivizi radicali de dreapta nu trebuie privite ca simple acte izolate, consideră prim-ministrul landului est-german Thuringia, Bodo Ramelow, citat miercuri de dpa, potrivit agerpres.

Ramelow, membru al formaţiunii de extremă stânga Die Linke, a făcut aceste remarci la o săptămână după atacul de la Halle, unde un bărbat înarmat a ucis doi oameni după ce a încercat fără succes să intre într-o sinagogă plină cu credincioşi, într-o zi sfântă din calendarul evreiesc.


Citește și: Pentagonul vrea în continuare o alianță cu kurzii din Siria

Bodo Ramelow a amintit de valul de crime comise de la gruparea teroristă neonazistă germană NSU („Clandestinitatea naţional-socialistă”), care a asasinat 10 oameni la începutul anilor 2000, majoritatea imigranţi turci, precum şi de uciderea în iunie a lui Walter Luebcke, politician local ce susţinea politica pro-imigraţie a cancelarei Angela Merkel.

Toate acestea arată clar că „ne confruntăm cu o ‘teroare brună’ în Germania”, a spus Ramelow, referindu-se la culoarea uniformelor purtate de forţele paramilitare ale lui Adolf Hitler.

Un sondaj publicat miercuri de cotidianul Bild arată că 65% dintre germani sunt de părere că politicienii şi responsabilii cu securitatea subestimează ameninţarea pe care o reprezintă terorismul de extremă-dreapta.

Doar 17% din cei 2052 de germani intervievaţi după atacul de la Halle au respins această idee, iar 11% au fost indecişi.

Citește și: Guvernul spaniol denunță violențele din Catalonia

Pe de altă parte, notează dpa, sondajele preelectorale realizate în Thuringia, unde au loc alegeri legislative la 27 octombrie şi unde Bodo Ramelow conduce o coaliţie între Die Linke, social-democraţi şi verzi, indică o creştere a susţinerii pentru formaţiunea dreptei radicale Alternativa pentru Germania (AfD), care a adoptat o poziţie dură antiimigraţie.

Ramelow a menţionat că, deşi nu doreşte în niciun caz să ia apărarea AfD, ar fi prea simplist să i se atribuie responsabilitatea pentru atacul de la Halle, nefiind decât „o marionetă pe scena extremiştilor de dreapta”.