DISTRIBUIȚI
dpa

Germania nu va declanşa o anchetă oficială în legătură cu spionarea în masă a cetăţenilor săi de către Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, a comunicat joi Parchetul federal din Karlsruhe, transmite DPA, conform agerpres. 

Procurorii federali nu au găsit probe suficiente pentru a continua procedurile penale împotriva Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA şi a Centrului de Comunicaţii al Guvernului britanic (GCHQ, omologul NSA), se precizează în comunicat.


Ancheta preliminară a fost deschisă în 2013 ca reacţie la dezvăluirile lui Edward Snowden, fostul contractor al NSA, inclusiv despre presupusa spionare de către agenţia americană a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.

Citește și: Șeful diplomației maghiare aduce OSANALE Moscovei: ‘Sancțiunile impuse Rusiei nu și-au atins scopul’

Relaţiile Germaniei cu Marea Britanie şi SUA au traversat o perioadă de tensiuni în ultimii ani în urma unei serii de scandaluri de spionaj.

În 2013, dezvăluirile lui Edward Snowden cu privire la presupusa spionare de către NSA a telefonului mobil al dnei Merkel a scandalizat opinia publică, iar în 2014 Germania i-a cerut şefului biroului CIA din Berlin să părăsească ţara după ce a ieşit la iveală că un agent dublu în interiorul serviciului secret german a vândut documente clasificate Statelor Unite.

Şi Marea Britanie a fost implicată într-un scandal de spionaj în Germania, în urma dezvăluirilor că GCHQ a operat un post de ascultare secret la ambasada sa de la Berlin pentru a monitoriza guvernul ţării gazdă. La începutul lui 2015, guvernul britanic a scris cancelariei germane ameninţând că va întrerupe orice cooperare în domeniul informaţiilor din cauza unei anchete parlamentare germane asupra acestui caz de spionaj.

Tensiunile s-au redus însă după ce s-a aflat că şi serviciul german de informaţii externe BND a spionat aliaţi europeni.