DISTRIBUIȚI
DW

O iniţiativă cetăţenească lansată în landul german Bavaria a reuşit să colecteze numărul de semnături necesare pentru a obliga guvernul regional să convoace un referendum menit să înăsprească legislaţia cu scopul de a proteja albinele, informează joi agenţia EFE, scrie Agerpres.

Conform datelor provizorii publicate joi, în total 1.745.383 de cetăţeni, respectiv 18,4% din populaţia cu drept de vot a landului Bavaria, au aprobat această iniţiativă, fiind astfel depăşit cu mult pragul de 10% care impune autorităţilor să convoace referendumul.


Citește și : O nouă ipoteză în cazul Khashoggi: Trupul jurnalistului ar fi fost incinerat într-un cuptor în consulatul saudit din Istanbul

Organizaţii ecologiste vor încerca prin acest referendum să oblige guvernul regional să revizuiască legea de protecţie a mediului, conform unui proiect de act normativ pe care l-au propus deja şi care prevede interconectarea zonelor protejate, stimularea culturilor ecologice şi îmbunătăţirea zonelor fluviale protejate.

Şeful executivului bavarez, Markus Soeder, a anunţat crearea unei mese rotunde, a cărei activitate va începe săptămâna viitoare şi în cadrul căreia va fi dezbătută această reformă legislativă, în timp ce promotorii iniţiativei au avertizat că o vor susţine cu înverşunare, deşi ea nu este pe placul sectorului agricol.

Este iniţiativa populară care până în prezent a primit cel mai consistent sprijin în Bavaria pentru organizarea unui referendum, depăşind-o pe cea din 1967, la care 17,6% dintre persoanele cu drept de vot au aprobat un demers privind politica în sectorul educaţiei.

Cele 16 landuri germane pot convoca referendumuri, însă numai în chestiuni ce privesc competenţele lor administrative. În schimb, guvernul federal de la Berlin nu poate convoca un referendum la nivel naţional.

Citește și : Departamentul Justiţiei din SUA a analizat DEMITEREA lui Donald Trump