DISTRIBUIȚI

Comitetul consultativ pentru vaccinare din Germania (STIKO) a recomandat marţi utilizarea vaccinurilor adaptate împotriva variantei Omicron ca doză booster pentru persoanele eligibile, relatează dpa, potrivit agerpres

STIKO, un comitet de experţi independent care consiliază guvernul în timpul pandemiei de COVID, a afirmat că este de preferat să fie utilizat un vaccin adaptat împotriva Omicron ca doză booster dacă pacientul nu a primit deja o a treia sau a patra doză.


Citește și : Criza energetică a declanşat o goană mondială după cărbune

Aceasta nu este însă o recomandare finală şi statele germane vor trebui să-şi dea şi ele aprobarea, astfel încât modificări sunt încă posibile.

Proiectul de recomandare se referă atât la vaccinurile care vizează subvarianta BA.1 a Omicron şi noul vaccin modificat pentru tulpinile BA.4/BA.5.

Proiectul de recomandare al STIKO afirmă că o primă doză booster – sau a treia doză de vaccin – este în continuare recomandată persoanelor cu vârsta de 12 ani şi peste – „de obicei la şase luni după schema de bază de vaccinare sau după refacerea după boală”.

Grupurile pentru care STIKO a recomandat o a doua doză booster, sau a patra doză de vaccin anti-COVID, include persoane cu vârsta de 60 de ani şi peste, precum şi pacienţii cu risc, precum persoanele imunodeprimate cu vârsta de 12 ani şi peste, rezidenţi ai căminelor de bătrâni şi angajaţi în domeniul sănătăţii. Şi în acest caz se aplică un interval de şase luni după vaccinarea cu schema de bază sau trecerea prin boală.

Citește și : Doneţk şi Lugansk cer anexarea la Rusia

Pentru persoanele cu risc crescut, precum persoanele foarte în vârstă şi pacienţii cu imunodeficienţă, se recomandă o a cincea doză, în funcţie de vaccinurile şi infecţiile anterioare, a mai spus STIKO.