DISTRIBUIȚI
DW

Germania a denunţat joi ca ”nejustificată” expulzarea de către Rusia a doi dintre diplomaţii săi ca represalii la o măsură similară luată de Berlin, după uciderea comandată, potrivit Germaniei, a unui separatist cecen la Berlin.

Guvernul german „ia act cu regret de decizia guvernului rus de a declara doi angajaţi ai ambasadei Germaniei la Moscova persona non grata”, scrie Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat citat de AFP, potrivit agerpres.


Citește și: Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT în Rusia! Ambii piloţi au murit!

Ministerul rus de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul Germaniei la Moscova, Geza, Andreas von Geyr, pentru a-l informa că doi colaboratori ai ambasadei Germaniei au fost declaraţi ‘persona non grata’ şi au la dispoziţie şapte zile pentru a părăsi Rusia.

Această decizie „trimite un semnal greşit şi este nejustificată”, regretă ministerul german.

Pe 4 decembrie, guvernul german a anunţat că doi membri ai ambasadei ruse urmau să părăsească ţara imediat, Berlinul acuzând Moscova că „nu cooperează” în ancheta privind uciderea la 23 august, în plină zi, într-un parc din centrul capitalei germane, a unui georgian din minoritatea cecenă a ţării.

„O cooperare serioasă şi imediată din partea autorităţilor ruse rămâne, în opinia guvernului federal, o necesitate urgentă”, subliniază joi Ministerul german de Externe.

Citește și: Secţiile de votare s-au deschis în UK. Alegerile sunt cruciale pentru Brexit!

Acesta reaminteşte că în această anchetă, condusă de Parchetul federal german, „există suficiente dovezi că omorul a fost comis fie în numele autorităţilor de stat din Federaţia Rusă, fie în numele celor ale republicii autonome cecene din cadrul Federaţiei Ruse”.

Guvernul cancelarului Angela Merkel îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare în lumina investigaţiilor în curs, concluzionează Ministerul de Externe.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări luni că aceste expulzări reciproce nu constituie o „criză” diplomatică. De asemenea, el a promis că Moscova va „face totul” pentru a ajuta Germania să elucideze cazul.