DISTRIBUIȚI

Oficiali germani s-au declarat joi sceptici cu privire la posibilitatea ca România şi Bulgaria să intre în viitorul apropiat în Schengen sau să adopte moneda euro, reacţii ce survin la o zi după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pledat pentru admiterea ambelor ţări în spaţiul Schengen şi extinderea zonei euro către toate statele UE, relatează ediţia online a publicaţiei spaniole ABC, conform agerpres.

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că nu vede pentru România şi Bulgaria ‘nicio posibilitate să intre în spaţiul Schengen’. ‘Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs’, a punctat responsabilul german. ‘Decizia nu va fi luată astăzi’, a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justiţie şi afaceri interne, notează portalul italian lumsanews.it.


Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani şi cu privire la extinderea zonei euro şi adoptarea monedei comune de către România şi Bulgaria. Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaueble, a salutat iniţiativa lui Juncker aflată ‘pe linia de bază a conceptelor noastre de politică europeană’, dar a amintit că pentru ca alte ţări să se poată alătura zonei euro ‘este necesar să îndeplinească toate criteriile’, iar o adoptare ‘prematură’ a monedei comune poate genera multe probleme, dând ca exemplu cazul Greciei.

Citeşte şi: EXPLOZIE puternica la o baza militara a trupelor speciale americane. Cel putin 15 soldati sunt raniti

Este evident că statele care intră în zona euro ‘trebuie să fie capabile să gestioneze o monedă stabilă şi puternică, asupra căreia nu vor putea să intervină cu devalorizări’, a explicat oficialul german.

El a menţionat de asemenea că Germania doreşte ‘o Europă puternică’, şi că ‘este bun că cineva pune presiune şi viteză’, referire tot la intervenţia lui Juncker, dar a atras în acelaşi timp atenţia că ‘trebuie să facem bine acest lucru’.

Mai mult decât atât, Schaueble a subliniat că ‘este important ca cetăţenii statelor membre să fie convinşi’ de paşii care vor fi făcuţi, el avertizând astfel asupra riscului ca în procesul aprofundării integrării europene dorite de Juncker să se ajungă la situaţii în care deciziile luate la Bruxelles să îndepărteze instituţiile europene de cetăţeni.

Citeşte şi: SUA impun noi sancţiuni împotriva a 11 entintăţi şi persoane din Iran

Mai tranşant decât Schaueble a fost preşedintele comisiei de finanţe a Uniunii Creştin Sociale (CSU – aliata bavareză a Uniunii Creştin Democrate a cancelarului Angela Merkel), Hans Michelbach, care s-a pronunţat clar împotrivă extinderii zonei euro şi a spus direct că România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile pentru a se alătura acestei zone.

În discursul său despre starea Uniunii Europene, susţinut miercuri în plenul Parlamentului European, Jean-Claude Juncker a enunţat printre priorităţile pe care le va urmări în cei doi ani cât va mai fi la conducerea Comisiei Europene extinderea zonei euro şi a spaţiului de liberă circulaţie Schengen. ‘Dacă dorim o consolidare a frontierelor noastre externe, atunci trebuie să deschidem imediat spaţiul de liberă circulaţie Schengen către Bulgaria şi România. Trebuie de asemenea să primim Croaţia ca membru în Schengen odată ce îndeplineşte criteriile’, a indicat şeful executivului comunitar.

Prima reacţia negativă a venit din partea Austriei, împotriva acestor propuneri pronunţându-se atât cancelarul social-democrat Christian Kern, cât şi liderul conservator şi totodată ministru de externe Sebastian Kurz. Primul a calificat drept ‘necugetată’ abordarea lui Juncker, amintind că pentru adoptarea monedei euro trebuie respectate cu stricteţe criteriile de la Maastricht, în timp ce al doilea a subliniat de asemenea că ‘zona euro şi spaţiul Schengen sunt deschise tuturor celor care îndeplinesc criteriile’, iar dacă ‘aceste criterii nu sunt îndeplinite, nimic nu este posibil’.