DISTRIBUIȚI
Yahoo News

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a primit vineri cu precauţie apelurile preşedintelui francez Emmanuel Macron privind consolidarea apărării europene, Steinmeier subliniind că aceasta nu va fi de ajuns şi că va trebui să se ”investească” în continuare în legăturile cu SUA, consemnează AFP, scrie agerpres.

”Uniunea Europeană nu va putea, nici măcar pe termen lung şi în pofida tuturor progreselor, să garanteze securitatea tuturor membrilor ei”, a declarat Frank-Walter Steinmeier în deschiderea Conferinţei de Securitate de la Munchen.


Citește și : Armata turcă a doborât un elicopter sirian la Alep

”O spun foarte clar, dacă dorim să menţinem coeziunea Europei inclusiv în chestiunile de securitate, atunci nu este suficient să consolidăm Uniunea Europeană în sectorul militar, trebuie să continuăm să investim de asemenea în legătura transatlantică”, a adăugat preşedintele Steinmeier, ale cărui prerogative sunt decorative, dar vocea sa contează în Germania.

”Securitatea în Europa se bazează pe o alianţă puternică cu SUA, în acest mod mulţi dintre partenerii noştri din Europa Centrală şi de Est îşi văd securitatea existenţială susţinută şi garantată”, a indicat preşedintele german. ”A miza totul pe UE poate conduce la divizarea Europei”, a mai estimat el.

Preşedintele Emmanuel Macron, care pledează constant pentru consolidarea apărării europene, a provocat controverse după ce a declarat în noiembrie că NATO se află în ”moarte cerebrală”.

El le-a propus vinerea trecută statelor europene „un dialog strategic” cu privire la ”rolul descurajării nucleare franceze” în securitatea Europei, în contextul în care, după Brexit, Franţa a rămas singura ţară din Uniunea Europeană dotată cu arma atomică.

Legat de această propunere, preşedintele german a declarat în discursul său din deschiderea conferinţei de la Munchen că ”trebuie să profităm de această invitaţie la dialog”, îndemnând totodată Germania ”să-şi aducă contribuţia”.

Citește și : Croaţia speră să scape anul acesta de vizele SUA