DISTRIBUIȚI

Guvernul Olaf Scholz s-a declarat preocupat de cazul balonului de spionaj depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite şi verifică dacă au fost raportate incidente similare în Germania sau în alte zone din Europa, afirmă oficiali citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung şi de site-ul T-online.de, informează mediafax.

„Guvernul Germaniei tratează cu seriozitate activităţile de spionaj ale Chinei şi a iniţiat consultări cu principalii parteneri în domeniul securităţii”, a declarat un oficial guvernamental de la Berlin.


Citește și : Armata israeliană a ucis mai mulţi militanţi înarmaţi într-o tabără de refugiaţi lângă Ierihon

Germania verifică dacă au fost raportate incidente similare cu cel din Statele Unite în spaţiul aerian german sau în alte ţări europene. Verificările privind posibile incidente cu baloane de spionaj în Germania sunt efectuate de agenţiile aflate în subordinea Ministerului de Interne de la Berlin.

Armata americană a doborât sâmbătă un balon de recunoaştere trimis de China, care se afla de câteva zile în spaţiul aerian al Statelor Unite. Prezenţa unui balon asemănător a fost raportată în America de Sud.

China a susţinut că balonul depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite era un dispozitiv „civil” pentru „cercetare”, în principal în domeniul meteorologic. Beijingul a exprimat „regret” că balonul a ajuns în spaţiul aerian american din cauza unei situaţii de „forţă majoră”. Washingtonul a respins această poziţie. „Noi ştim că este un balon de supraveghere. Nu intenţionez să fiu mai specific. Ştim că balonul a încălcat spaţiul aerian al Statelor Unite şi legislaţia internaţională, ceea ce este inacceptabil”, a declarat Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Citește și : Nou bilanţ al catastrofei din Turcia (VIDEO): Peste 900 de morţi, mii de răniţi şi numeroase persoane rămase sub dărâmături

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement doborârea balonului chinez, ameninţând cu reacţii. „China dezaprobă vehement şi protestează faţă de atacul asupra unui aparat civil fără echipaj. Utilizarea forţei de către Statele Unite este în mod clar o reacţie exagerată şi o încălcare gravă a practicilor internaţionale”, a transmis Ministerul chinez de Externe, conform publicaţiei South China Morning Post, avertizând că Beijingul îşi rezervă dreptul de a avea „reacţii”, dacă va fi necesar.