DISTRIBUIȚI
library.siam-legal.com

Parchetul din oraşul german Konstanz a refuzat miercuri, în numele libertăţii artistice, să interzică o reprezentare teatrală satirică a ”Mein Kampf”, spectacol în timpul căruia participanţii vor primi svastici şi stele galbene, informează AFP, conform agerpres.

Parchetul a respins, potrivit agenţiei germane DPA, mai multe plângeri depuse după ce teatrul din Konstanz a promis intrarea gratuită celor care acceptă să poarte banderole cu svastica la premiera piesei, care va avea loc vineri, 20 aprilie, data de naştere a lui Hitler.


Citește și : Ministrul american al apărării ar fi vrut acordul Congresului înainte de lansarea loviturilor aeriene în Siria

Spectatorilor care îşi vor cumpăra biletele, ”le propunem să poarte steaua lui David în incinta teatrului, în semn de solidaritate cu victimele barbariei naţional-socialiste (naziste)”, scriu reprezentanţii teatrului pe site-ul instituţiei.

Simbolurile naziste sunt interzise în Germania. Reprezentanţii teatrului spun că în acest fel doresc să demonstreze în ce măsură oamenii pot fi corupţi.

Piesa ”Mein Kampf”, o farsă neagră semnată de dramaturgul ungar George Tabori (1914-2007), a fost scrisă în 1987 şi face referire la pamfletul programatic scris de Adolf Hitler pe când se afla în închisoare, înainte să ajungă la putere, în 1924-25.

Societatea germano-israeliană din regiunea Lacului Konstanz şi Societatea pentru cooperarea iudeo-creştină au lansat un apel pentru boicotarea piesei. Această polemică a apărut într-un moment în care autorităţile germane sunt îngrijorate de creşterea antisemitismului.

De altfel, guvernul a denunţat miercuri agresiunea prezumată asupra a doi evrei, incident produs la Berlin şi filmat de una dintre victime.

Citește și : Guvernul austriac adoptă un proiect de lege controversat privind azilul şi imigraţia

Doi tineri evrei, care purtau acoperământul tradiţional kippa, au fost agresaţi marţi seara într-un cartier de lux din Berlin de trei tineri, dintre care cel puţin unul vorbea arabă.

Lupta împotriva antisemitismului are o importanţă specială pentru autorităţile germane, încă marcate de trecutul nazist al ţării, notează AFP.