DISTRIBUIȚI
AFP

Exporturile de arme ale Germaniei către Turcia şi Arabia Saudită au scăzut dramatic în primele săptămâni de la instalarea la putere a noii coaliţii a cancelarului Angela Merkel, potrivit datelor Ministerului Economiei din Berlin, informează luni dpa, potrivit agerpres.

Între 14 martie şi 20 aprilie, Turcia şi Arabia Saudită au primit fiecare doar un singur permis de export, în valoare de 1.926 de euro (2.300 de dolari) şi 28.563 euro, respectiv, potrivit acestor date publicate la cererea extremei-stângi germane Die Linke (Stânga).


Citeşte şi: Aleasa lui Trump ar fi vrut să renunţe la conducerea CIA

Cifrele sunt mult mai mici în comparaţie cu valoarea medie a exporturilor de arme pentru aceeaşi perioadă în 2017: 3,3 milioane de euro pentru Turcia şi 24,5 milioane de euro pentru Arabia Saudită.

În urma criticilor puternice ale opoziţiei şi opiniei publice, blocul conservator al lui Merkel şi partenerii săi de coaliţie social-democraţi au convenit de data aceasta să oprească exporturile de arme către toate ţările „direct” implicate în conflictul din Yemen.

Arabia Saudită conduce o alianţă de opt ţări într-o campanie aeriană în Yemen pentru a-i alunga pe rebelii houthi, care sunt aliaţi cu Iranul. Conflictul a avut un impact major asupra situaţiei umanitare într-una dintre cele mai sărace ţări ale lumii arabe.

Citeşte şi: Cutremur într-o mină din Polonia. Doi oameni au murit, alţi trei sunt dispăruţi

În ciuda faptului că este un aliat al Germaniei în NATO, Turcia a intrat de asemenea sub focul criticilor după ce trupele sale au lansat o operaţiune în nordul Siriei în ianuarie în încercarea de a scoate militanţii kurzi din regiune.

Deşi interzice vânzările de arme către Riad şi Ankara, acordul coaliţiei germane permite efectuarea unor comenzi aflate în derulare.