DISTRIBUIȚI
Reuters

Cancelarul german Angela Merkel consideră că există o bază pentru continuarea cooperării cu ministrul de interne Horst Seehofer, în pofida conflictului dintre ei privind politica de migraţie, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres,

Merkel a insistat, într-un interviu pregătit pentru a fi difuzat miercuri seara la televiziunea naţională germană, că guvernul ei îşi poate continua politicile în pofida diferenţelor din interiorul cabinetului care opun Uniunea sa Creştin- Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), a lui Seehofer.


Citește și : Gafă de zile mari comisă de Theresa May : Plecăm din Marea Britanie

„Pot spune cu claritate ‘da’ şi lucrăm chiar acum la o soluţie”, a declarat Merkel, recunoscând totuşi existenţa unui conflict cu Seehofer în legătură cu planurile acestuia de a-i respinge la graniţă pe o parte din solicitanţii de azil.

Şefa guvernului german a menţionat pentru ARD că în centrele de tranzit care ar urma să fie construite la graniţa cu Austria solicitanţii de azil vor putea fi ţinuţi cel mult 48 de ore, sub supravegherea poliţiei, cât timp le este verificat statutul. Partenerii de coaliţie ai conservatorilor lui Merkel, SPD (Partidul Social-Democrat german) încă nu şi-au dat acordul pentru crearea acestor centre şi au precizat că nu vor permite apariţia de „tabere închise”.

„Trebuie să se facă în 48 de ore, aşa spune Constituţia”, a subliniat Angela Merkel, urmând ca ulterior cei care solicită protecţie să fie găzduiţi în facilităţi obişnuite. Merkel a respins totodată că s-ar fi transformat din „cancelarul refugiaţilor” într-un „cancelar al izolării”.

Citește și : Macron îndeamnă Africa şi Europa să găsească „soluţii win-win” în problema migranţilor

Planurile lui Seehofer de a-i respinge la graniţe pe migranţii înregistraţi deja în alt stat al Uniunii Europene s-a lovit de o puternică opoziţie din partea lui Merkel, care insistă ca politica privind migraţia să fie coordonată la nivelul UE.