DISTRIBUIȚI
GuideWithMe

Peste 140 de instituţii culturale din Berlin au format o alianţă împotriva extremismului de dreapta, relatează vineri dpa, potrivit Agerpres.

Iniţiatorii au prezentat vineri „Declaraţia celor mulţi”, în care au fotmulat un angajament împotriva naţionalismului şi intoleranţei şi în sprijinul libertăţii artelor.


Citește și : Atentat cu mașini-capcană în capitala Somaliei. Cel puțin 17 morți

„Sper că vom face viaţa celor de dreapta mult mai grea”, a declarat Olaf Zimmermann, directorul Consiliul Cultural german, din care fac parte peste 250 de organizaţii culturale federale.

Presiunea din partea organizaţiilor de dreapta a crescut dramatic, mai ales în oraşele mai mici, a spus el.

Majoritatea instituţiilor culturale din Berlin, cum ar fi cele trei opere, toate teatrele importante, Prussian Cultural Heritage Foundation şi Berliner Festspiele s-au alăturat acestei alianţe.

Numeroase case culturale mai mici şi iniţiative libere sunt de asemenea reprezentate.

Impulsul pentru această iniţiativă a venit de la asociaţia „The Many”, fondată în 2017, care este susţinută de fundaţia fotografului Wolfgang Tillmans.

Alianţe similare au fost lansate vineri în oraşele din Dusseldorf, Hamburg şi Dresda.

Citește și : Un tribunal din Moscova a prelungit cu 3 luni arestul Carinei Ţurcan

Organizatorii au afirmat că aproximativ 300 de instituţii culturale s-au alăturat iniţiativei la nivel naţional.

Germania marchează la 9 noiembrie trei evenimente istorice: pe lângă începutul pogromului nazist, tot la 9 noiembrie, dar în 1918, a fost înfiinţată Republica de la Weimar, iar acum 29 de ani a căzut Zidul Berlinului.