DISTRIBUIȚI
FAZ

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat luni că ţara sa îl recunoaşte pe opozantul venezuelean Juan Guaido ca preşedinte interimar al ţării, cerându-i să pregătească „rapid” noi alegeri, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres.

„Nu au fost convocate până ieri alegeri prezidenţiale, aşa încât Guaido este persoana de la care ne aşteptăm să iniţieze un proces electoral cât mai rapid posibil, iar pentru această misiune el este preşedintele interimar legitim, în viziunea Germaniei şi a numeroase state europene partenere”, a explicat Merkel, aflată în vizită de lucru în Japonia.


Citeşte şi: Pentagonul trimite mii de militari la graniţa cu Mexicul

La rândul său, premierul japonez Shinzo Abe a declarat după întrevederea cu cancelarul german că ţara sa doreşte o soluţie stabilă, democratică şi promptă la situaţia din Venezuela, fără a comenta cu privire la statutul lui Juan Guaido.

Şi alte state europene l-au recunoscut luni pe Guaido ca şef al statului, după ce termenul de opt zile dat de europeni preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro de a convoca alegeri prezidenţiale anticipate a expirat duminică. Astfel, tânărul opozant venezuelean este considerat în prezent lider interimar al ţării de Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania, Suedia, Danemarca, Austria, Letonia şi Lituania. SUA, Canada şi mai multe state latino-americane, între care Columbia şi Brazilia, l-au recunoscut deja ca preşedinte pe Juan Guaido.

Citeşte şi: Un avion s-a prăbuşit peste un cartier rezidenţial din California. 5 oameni au murit! – FOTO/VIDEO

Ministrul german de externe Heiko Maas a mai anunţat luni că Germania va „pune la dispoziţia Venezuelei un ajutor umanitar de 5 milioane de euro, imediat ce cadrul politic va permite acest lucru”.