DISTRIBUIȚI
dpa

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier (foto), a avertizat că subiectul proiectului de gazoduct Nord Stream 2 între Rusia şi Germania nu trebuie amestecat cu cel al actualei dispute dintre Moscova şi Kiev, relatează joi dpa, potrivit agerpres.

„Sunt două domenii diferite”, a punctat Altmaier joi dimineaţa pe postul public ARD.


Citeşte şi: Poroşenko cere NATO să trimită nave de război în Marea Azov

O serie de politicieni germani au cerut să se renunţe la proiectul Nord Stream 2 după ce la finele săptămânii trecute Rusia a sechestrat trei nave ucrainene în apropierea Peninsulei Crimeea, teritoriu pe care l-a anexat în 2014.

Altmaier a amintit că Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea Crimeei, sancţiuni care sunt aplicate „în detaliu şi foarte riguros”.

El a adăugat că „în domeniile în care nu au fost decise sancţiuni,fireşte că poate avea loc un schimb” şi a menţionat că firme germane continuă să opereze în mod legal în Rusia.

Citeşte şi: 10.000 de persoane evacuate în Koln! Geniştii au dezamorsat o bombă neexplodată

„Germania a reprezentat întotdeauna interesul legitim al Ucrainei şi de aceea în această problemă a gazului negociem cu insistenţă ca tranzitul gazului prin Ucraina să continue în 2020, chiar dacă Nord Stream va fi la un moment dat finalizată”, a mai spus ministrul german.

Pe de altă parte, referitor la evoluţiile din strâmtoarea Kerci, Altmaier a reiterat cererile Uniunii Europene ca navele reţinute şi echipajele acestora să fie eliberate, pledând pentru o reglementare a acestui conflict, „care nu poate fi câştigat pe cale armată”, prin „negocieri şi acorduri pe care să le respecte toată lumea”.