DISTRIBUIȚI

Germania intenţionează să achiziţioneze opt sisteme de apărare aeriană IRIS-T pentru armata sa, potrivit unui document consultat miercuri de Reuters, cu referire la un sistem sol-aer cu rază medie pe care Berlinul l-a cumpărat pentru a-l dona Ucrainei, dar pe care încă nu l-a achiziţionat pentru propriile sale forţe armate, transmite şi agerpres.

Documentul Ministerului Apărării german, datat 25 ianuarie, arată că aceasta este una dintre achiziţiile prevăzute a fi aprobate de parlamentul german în al doilea trimestru din 2023.


Citeşte şi: GREVĂ masivă a profesorilor, funcţionarilor publici şi lucrătorilor feroviari din UK – Black News

În luna octombrie a anului trecut, Ucraina a primit primul din cele patru sisteme IRIS-T pe care Berlinul le-a promis Ucrainei pentru a o ajuta să-şi protejeze oraşele de atacurile ruse cu rachete şi drone.

Costul unui sistem IRIS-T este estimat la 150 de milioane de euro.

Forţele armate germane nu au deocamdată în dotare sisteme IRIS-T, care sunt realizate de producătorul de arme german Diehl şi sunt considerate printre cele mai avansate din lume.

Citeşte şi: Risc SPORIT de atac terorist la Istanbul! Consulatul german a fost ÎNCHIS! – Black News

Rachetele lansate de sistemul IRIS-T pot lovi avioane de vânătoare, elicoptere, drone sau rachete de croazieră aflate la o distanţă de cel mult 40 de kilometri.

Tot în al doilea trimestru, Ministerul Apărării va prezenta parlamentului propuneri pentru înlocuirea obuzierelor şi a muniţiei aferente de 155 mm care au fost livrate Ucrainei din stocurile armatei germane.