DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul german a aprobat exporturi de arme în valoare de 1,12 miliarde de euro (1,3 miliarde dolari) în trimestrul ianuarie-martie, o scădere de 7,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Economiei, notează miercuri agenţia DPA, potrivit agerpres.

Industria acuză că aceste cifre în scădere au legătură cu restricţiile coaliţiei guvernamentale impuse vânzărilor de arme către ţări din afara Uniunii Europene şi NATO de la venirea ei la putere în martie 2018, precum şi interzicerea parţială a exporturilor către ţările implicate în război din Yemen.


Citeşte şi: Americanii au ucis mai mulţi civili afgani decât au făcut-o talibanii

Această interdicţie a fost înăsprită în noiembrie în urma asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul şi relaxată uşor în martie.

Anul trecut, exporturile aprobate de guvern au scăzut cu aproape un sfert la 4,82 miliarde de dolari, al treilea an consecutiv în care industria a înregistrat cifre în scădere.

Industria nu a anunţat nicio creştere din 2015, când au fost înregistrate exporturi record de 7,86 miliarde de euro.

Cifrele guvernamentale au fost publicate ca răspuns la o întrebare din partea parlamentarului Verzilor Omid Nouripour.

Citeşte şi: Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 359 de morți; Explozie controlată în apropiere de un cinematograf în Colombo

Interdicţia guvernului privind exporturile către ţările implicate în Yemen se aplică numai comenzilor noi, nu şi celor deja aprobate. Dar guvernul este supus presiunilor pentru a interzice folosirea armelor de producţie germană în război.

Emiratele Arabe Unite, una dintre ţările afectate de interdicţie, au respins marţi această propunere, cu ambasadorul Ali Abdullah al-Ahmed declarând că EAU se aşteaptă ca Germania să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale.

„Dacă există unele condiţii pe care guvernul german ar dori să le pună într-un contract din cauza unei noi situaţii politice aici în Germania, aceasta este decizia Germaniei. Dar acest lucru ar trebui să se aplice numai noilor contracte”, a spus el.