DISTRIBUIȚI

Guvernul german intenţionează să întărească forţele de artilerie ale Ucrainei trimiţând mai multe obuziere Howitzer pentru a fi utilizate în lupta împotriva Rusiei, informează vineri DPA, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, potrivit agerpres.  

Berlinul este în discuţii cu Ţările de Jos şi alţi parteneri europeni pentru a ajuta la realizarea acestui plan, au precizat sursele citate.


Citește și : Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China

Până acum, Ucraina a primit şapte obuziere Howitzer 2000 autopropulsate de la Germania, plus încă cinci de la Ţările de Jos.

Kievul susţine că ar avea nevoie de un total de 18 obuziere Howitzer pentru a echipa un batalion de artilerie complet.

Germania este hotărâtă să satisfacă necesarul Ucrainei de încă şase obuziere Howitzer, dacă partenerii ei contribuie la rândul lor, mai susţin sursele citate, ceea ce ar însemna că Berlinul ar furniza încă două sau trei sisteme suplimentare.

Ziua de vineri marchează exact patru luni de zile de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, iar Kievul a fost nevoit să cedeze Severodoneţkul, ultimul punct de rezistenţă majoră al armatei ucrainene din regiunea Lugansk.

Citește și : Statele Unite oferă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Pierderea acestui teritoriu îl aduce pe preşedintele rus Vladimir Putin mai aproape de a controla întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei, unul dintre scopurile sale declarate odată ce a devenit clar că invazia bate pasul pe loc după primele săptămâni de campanie, notează DPA.