DISTRIBUIȚI

Germania intenţionează să intensifice cooperarea cu India în domeniul apărării, în acţiunile de protecţie a mediului şi în materie de migraţie, a afirmat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în cursul vizitei oficiale la New Delhi , informează mediafax.

„India are un mare potenţial”, a declarat Annalena Baerbock cu ocazia întâlnirii cu ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar. India este un aliat apropiat şi un partener cu valori comune, a subliniat ministrul german de Externe, conform site-ului Tagesschau.de.


Citește și : Rusia își întețește atacurile în estul Ucrainei dorind să încercuiască forțele Kievului

Vizita are loc în contextul în care India va prelua Preşedinţia Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20) şi pe fondul tensiunilor Uniunii Europene cu Rusia şi disputelor cu Administraţia Chinei.

Annalena Baerbock a subliniat că India nu preia doar Preşedinţia Grupului G20, ci va asuma şi o „responsabilitate majoră” la nivel mondial. Ministrul german de Externe a notat că războiul Rusiei în Ucraina generează şi pentru India provocări enorme.

Guvernul de la New Delhi nu a condamnat direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a cerut în general respectarea suveranităţii ţărilor şi o soluţie diplomatică.

Citește și : Zelenski a fost declarat personalitatea anului! Ce spune liderul de la Kiev Sunt mai degrabă responsabil, decât curajos

Annalena Baerbock a subliniat că India va exercita Preşedinţia G20 într-un moment foarte important pentru acţiunile de protejare a climei şi în contextul eforturilor internaţionale pentru tranziţia ecologică. Baerbock a explicat că Germania şi India vor intensifica relaţiile în domeniul energiei regenerabile, dar şi pentru consolidarea securităţii în zona Indo-Pacifică.