DISTRIBUIȚI
AP

Armata germană a anunţat marţi retragerea unei părţi a militarilor săi staţionaţi în prezent în Irak pentru misiuni de formare, ei urmând să fie transferaţi în Iordania şi Kuweit din cauza agravării situaţiei din regiune, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Contingentul german, format din 120 militari, va fi ”redus provizoriu”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german. Măsura va afecta un sfert dintre cei 120 de militari germani aflaţi în Irak.


Citește și: Scrisoarea americană de retragere din Irak este autentică, dar a fost trimisă din greșeală

Această deplasare de trupe va ”începe în viitorul apropiat”, a adăugat reprezentantul Ministerului Apărării german, fără a oferi detalii privind calendarul sau numărul precis de militari vizaţi.

Anunţul retragerii parţiale din Irak a fost comunicat prin curier Bundestagului – care încadrează strict misiunile militare – de către Ministerul Apărării german.

Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat luni că este important ca Irakul să nu devină ”teatrul unui război prin procură între alte ţări”, respectiv SUA şi Iran. El s-a declarat îngrijorat de o posibilă recrudescenţă a Statului Islamic dacă trupele străine părăsesc rapid Irakul. ”Nimeni nu vrea cu adevărat acest lucru”, a spus şeful diplomaţiei germane.

Citește și: CUTREMUR puternic în Indonezia

Parlamentul irakian a cerut duminică SUA şi altor ţări să-şi retragă trupele din Irak, după uciderea vineri, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani de către forţe americane.