DISTRIBUIȚI
dpa

Heiko Maas, ministru al justiţiei în actualul guvern condus de Angela Merkel, urmează să devină şeful diplomaţiei germane în viitoarea echipă a cancelarului, au relatat joi media germane, preluate de AFP.

Social-democratul în vârstă de 51 de ani urmează să fie desemnat oficial vineri de partidul său pentru a-i succeda colegului său Sigmar Gabriel, conform agenţiei dpa şi revistelor Der Spiegel şi Focus, conform agerpres.


Gabriel a anunţat el însuşi joi dimineaţă că întreaga conducerea a SPD a decis că el nu va face parte din al patrulea guvern al Angelei Merkel, care urmează să fie învestit miercuri.

Citește și : Marea Britanie şi Arabia Saudită, parteneriat comercial de 65 de miliarde de lire sterline

„Dacă este adevărat că (Heiko Maas) va deveni ministru de externe, (…) el o va face într-un mod excelent”, a spus actualul şef al diplomaţiei germane.

Heiko Maas nu are o mare experienţă în diplomaţie. El s-a impus ca un important membru al social-democraţilor germani în timpul mandatului de patru ani de ministru al justiţiei.

El a devenit o figură criticată dur de extrema-dreaptă, deoarece a impus o lege care obligă reţelele de socializeze să elimine, sub ameninţarea unor pedepse dure, materialele şi comentariile care îndeamnă la ură.

Acest lucru i-a adus, de exemplu, comparaţii cu Joseph Goebbels – ministrul propagandei din timpul lui Adolf Hitler – din partea lui Lutz Bachmann, liderul mişcării islamofobe PEGIDA. Heiko Maas este cu regularitate insultat în mediul online şi, conform spuselor sale, a primit la un moment dat un plic cu un glonţ în el.

Alţi cinci miniştri social-democraţi vor fi în echipa condusă de Merkel, pe baza acordului cu blocul conservator al cancelarului, care a pus capăt la şase luni de impas politic provocat de alegerile legislative de la 24 septembrie.

Conform aceloraşi media, postul de ministru de finanţe şi de vicecancelar îi va reveni, aşa cum era de aşteptat, primarului oraşului Hamburg, Olaf Scholz. Angela Merkel a fost extrem de criticată în partidul său pentru că a cedat SPD acest portofoliu, păstrat în mod tradiţional de conservatori.

Însă în Germania, ca şi în rândul partenerilor europeni, este de aşteptat ca Scholz să rămână fidel politicii riguros liberale a Berlinului din ultimii 10 ani.