DISTRIBUIȚI

Guvernul cancelarului german Angela Merkel a respins luni cererea ministrului ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, pentru adoptarea unor sancţiuni contra fostului cancelar Gerhard Schroeder, care lucrează în prezent pentru întreprinderi strategice ruseşti, informează agenţiile dpa şi France Presse, potrivit agerpres.

„Guvernul federal, inclusiv cancelarul, nu vede un motiv pentru a se angaja în astfel de deliberări”, a declarat la Berlin Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.


Citește și : Putin vorbeşte despre noua direcţie a Rusiei în cursa înarmării

Anterior în aceeaşi zi, Klimkin a cerut sancţiuni contra lui Schroeder pentru sprijinul său faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, reales duminică pentru al patrulea mandat.

”Este important ca sancţiunile să fie impuse nu doar membrilor guvernului rus şi companiilor ruseşti de stat, ci şi celor care promovează proiectele lui Putin în ţări străine. Schroeder este cel mai mare lobbyist al lui Putin în întreaga lume. De aceea, ar trebui văzut dacă Uniunea Europeană poate face ceva în această privinţă”, a declarat Klimkin, citat luni de cotidianul german Bild.

După încheierea mandatului său de cancelar în 2005, înfrânt de Angela Merkel, Gerhard Schroeder a obţinut un post în conducerea proiectului energetic Nord Stream controlat de statul rus şi a cultivat o relaţie amiabilă cu Putin.

Gazoductul Nord Stream, deţinut majoritar de concernul rus Gazprom, transportă gaz rusesc în Germania, dar este criticat de Kiev întrucât ocoleşte Ucraina.

În luna septembrie a anului trecut, Schroeder a fost ales în boardul companiei petroliere ruse Rosneft.

O mare parte din clasa politica germană este extrem de critică faţă de alegerile lui Schroeder, unii chiar acuzându-l pe fostul şef al guvernului german că serveşte interesele Moscovei.

Citește și : SUA şi China ‘îşi arată muşchii financiari’ la summitul G20