DISTRIBUIȚI
DONETSK, UKRAINE - MARCH 01: Pro-Russian separatists, in uniforms without insignia, gather in the separatist-controlled settlement of Mykolaivka (Nikolaevka) and Bugas, in Donetsk region (DPR) of Ukraine on March 01, 2022. ( Stringer - Anadolu Agency )

Germania este gata să primească dezertori din armata rusă „ameninţaţi cu represiuni grave”, a declarat ministrul german de interne într-un interviu apărut joi, a doua zi după anunţul de mobilizare al rezerviştilor ruşi pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres

„Cei care i se opun curajos lui Putin şi se pun astfel în mare pericol pot cere azil politic în Germania”, a declarat Nancy Faeser în acest interviu pentru ediţia duminicală a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Citește și : Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

Ministrul justiţiei Marco Buschmann a făcut acelaşi demers într-o postare de miercuri pe Twitter sub hashtag-ul „mobilizare parţială”, notând că aparent „mulţi ruşi îşi părăsesc ţara”.

„Toţi cei care urăsc calea aleasă de Putin şi iubesc democraţia liberală sunt bineveniţi în Germania”, a scris ministrul liberal.

Obţinerea azilului politic nu este totuşi ceva automat. Este vorba despre decizii individuale care sunt însoţite de un control de securitate, a reamintit ministrul de interne.

Zeci de mii de ruşi şi-au părăsit ţara după invadarea Ucrainei care a început la 24 februarie, un fenomen care pare să se fi amplificat după anunţarea, miercuri, de către liderul de la Kremlin, a unei mobilizări parţiale a rezerviştilor.

Citește și : După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună

Autorităţile au afirmat că 300.000 de cetăţeni vor fi chemaţi la arme, dar numeroşi ruşi se tem de o mobilizare mult mai masivă.

De mai multe luni, Germania a primit deja 438 de opozanţi ai Kremlinului, ameninţaţi sau urmăriţi de autorităţile ruse, în special jurnalişti, a precizat Nancy Faeser.