DISTRIBUIȚI
Sputnik

Germania şi Franţa avertizează că tăierea fondurilor pentru anumite programe europene ar putea dăuna luptei împotriva terorismului şi a imigraţiei ilegale şi că nu ar trebui să fie diminuate cheltuielile în această zonă după Brexit, scrie BBC.

De cealaltă parte, mai multe state membre susţin că o Uniune Europeană mai mică ar trebui să însemne şi un buget mai mic, conform news.ro .


Liderii europeni se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru a decide dacă vor fi majorate sau diminuate contribuţiile pentru programele europene.

Citește și : Turcia : Un bărbat a primit 53 de pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru moartea a 53 de persoane într-un atac din 2013

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este important să nu fie redus suportul financiar pentru operaţiunile care s-au dovedit a fi eficiente în probleme precum lupta cu terorismul în regiunea Sahel din nordul şi vestul Africii.

„Cu toţii contribuim financiar pentru operaţiunile militare anti-radicalizare în această regiune şi încep să se vadă rezultatele. De asemenea, trebuie să lucrăm împreună cu Libia pentru a combate imigraţia ilegală”, a spus Merkel.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a ajuns la întâlnire alături de Merkel, a spus că Franţa rămâne „fidelă” eforturilor de a „eradica terorismul”, precum şi „traficul de persoane” din Africa.

Separat, a fost anunţat că prim-ministrul britanic Theresa May va ţine un discurs în 2 martie, în care va face publică viziunea sa privind viitoarea relaţiei a Regatului Unit cu UE.

Înaintea discuţiilor de vineri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că Uniunea Europeană trebuie să aibă „noi priorităţi şi politici”. El a adăugat că dacă nu se va ajunge la un acord pentru a se reduce fondurile pentru anumite programe „va trebui să plătim mai mult”.

Juncker a spus, de asemenea, că este îngrijorat de un „conflict între est şi vest”. „Câteodată devine din ce în ce mai mare şi alteori se ajunge la un consens. Nu vreau alte divizări. Am avut destule”, a adăugat el.