DISTRIBUIȚI
dpa

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, social-democratul Frans Timmermans, a declarat luni că ‘înţelege’ ezitările Partidului Social-Democrat german (SPD) faţă de formarea unei coaliţii guvernamentale alături de conservatorii cancelarului Angela Merkel, dar a estimat că este ‘foarte dificil’ ca SPD să nu îşi asume responsabilităţile în contextul actual, transmite AFP.

Mai mulţi politicieni social-democraţi germani au criticat duminică proiectul de acord guvernamental încheiat recent cu conservatorii, cu o săptămână înaintea unui congres decisiv al SPD, potrivit agerpres .


Atât social-democraţii, cât şi conservatorii, care au fost parteneri în guvernul de coaliţie precedent (2013-2017), au înregistrat pierderi severe în timpul alegerilor legislative din septembrie anul trecut, deşi democrat-creştinii Angelei Merkel au ieşit pe primul loc.

Citește și : Un candidat favorit în alegerile din Lombardia consideră că migranții amenință „rasa albă” nativă a Italiei

”Eu pot înţelege că a face parte dintr-o coaliţie fără a beneficia de încredere pentru lucrurile care merg, dar fiind criticat pentru cele care nu merg, reprezintă o situaţie foarte dureroasă pentru social-democraţi”, a estimat numărul 2 în executivul UE.

”Toate partidele social-democrate trebuie să lupte cu acest sentiment că trebuie să îşi asume propriile responsabilităţi chiar dacă acest lucru ar putea să nu însemne un câştig electoral”, a continuat Timmermans, care a evocat perioada dificilă pe care o traversează social-democraţia europeană.

Acordul preliminar, care ar permite Germaniei să iasă din impasul politic ce durează de câteva luni, după alegerile legislative din septembrie 2017, a fost negociat şi validat vineri de către conducerea SPD şi de democrat-creştinii din CDU şi CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială, n.r.).

Dar în cadrul unui congres care va avea loc la 21 ianuarie, delegaţii SPD vor trebui să se pronunţe pentru a aproba principiile acestei alianţe sau, dimpotrivă, a le invalida, caz în care prima economie a Europei va fi aruncată din nou în incertitudine, adaugă AFP.