DISTRIBUIȚI
Süddeutsche.de

Liderul aliaţilor bavarezi ai cancelarului german Angela Merkel, Horst Seehofer, a afirmat miercuri că Germania ar trebui să organizeze noi alegeri dacă membri ai Partidului Social Democrat (SPD) votează împotriva unei noi coaliţii cu blocul conservator al cancelarului, relatează Reuters.

Cei 464.000 de membri ai SPD votează prin corespondenţă dacă vor susţine decizia conducerii partidului lor de a reînnoi pentru încă patru ani ‘marea coaliţie’ care a preluat conducerea în 2013. Rezultatul consultării este aşteptat duminică, conform agerpres.


Conservatorii, între care Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Merkel şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), condusă de Seehofer, au început discuţiile pentru formarea unei coaliţii cu SPD după ce negocierile cu două partide mai mici au eşuat în noiembrie, anul trecut.

Citește și : Siria : În pofida armistiţiului umanitar au continuat confruntările armate în partea rebelă a Ghoutei de Est

‘Dacă a doua încercare pentru formarea unui guvern eşuează acum, atunci ar trebui să avem noi alegeri’, a declarat Seehofer jurnaliştilor la München, adăugând că a fost împotriva unui guvern minoritar.

Ideea unui guvern minoritar conservator în cazul unei respingeri de către SPD a câştigat credibilitate în cadrul CDU în timp ce unii membrii de partid se tem că organizarea de alegeri anticipate ar putea aduce avantaje suplimentare Alternativei pentru Germania (AfD, de extremă dreaptă).

AfD a surclasat SPD pentru prima dată într-un sondaj de opinie la începutul acestei luni, când a obţinut 16% din intenţiile de vot.

În alegerile din septembrie, AfD a obţinut 13% din voturi, ceea ce i-a permis să intre în parlament pentru prima dată, în timp ce atât conservatorii cât şi SPD au înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimele decenii.

CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, a aprobat luni acordul de guvernare cu social-democraţii, ceea ce o aduce pe Merkel cu un pas mai aproape de al patrulea mandat de şefă a guvernului de la Berlin. Cancelarul german a declarat că speră că SPD va susţine de asemenea acordul.

O majoritate strânsă a alegătorilor SPD sunt în favoarea reeditării „marii coaliţii” dintre social-democraţii germani şi conservatorii cancelarului Angela Merkel, a arătat un sondaj făcut public miercuri.

Potrivit sondajului realizat de institutul YouGov pentru reţeaua media RND, 56% dintre susţinătorii – sau alegătorii – SPD sunt pentru reluarea coaliţiei dintre SPD şi CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată şi formaţiunea-soră din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială) care a guvernat înaintea alegerilor din septembrie anul trecut.