DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Guvernul german doreşte să reducă finanţarea pe care o acordă Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi să aloce în schimb mai multe fonduri misiunilor spaţiale ale Germaniei, conform unei propuneri transmise parlamentului de la Berlin, informează marţi DPA, potrivit agerpres.

Agenţia Spaţială Europeană ar urma astfel să primească din partea Germaniei cu 80 de milioane de euro mai puţin în fiecare an, în timp ce programele spaţiale germane vor beneficia anual de o finanţare suplimentare de circa 12 milioane de euro.


Citește și : Elefantul ‘Ben Laden’ a fost prins după ce a călcat în picioare mai mulți săteni

Parlamentul de la Berlin va lua joi o decizie asupra acestei propuneri, iar negocierile pe acest subiect sunt în desfăşurare.

Agenţia, ce are sediul la Paris, este finanţată în special prin bugetul Uniunii Europene, cu o contribuţie de circa 81%, în timp ce contribuţiile directe ale statelor membre reprezintă circa 12%.

Dintre statele membre ESA, Germania este al doilea cel mai mare contributor la bugetul acestei agenţii, cu circa 927 de milioane de euro, pe primul loc fiind Franţa, cu aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Statele membre ale ESA vor desfăşura la sfârşitul lunii noiembrie în oraşul spaniol Sevilla negocieri asupra programelor spaţiale europene şi finanţării lor. ”Le revine acum statelor membre să decidă cât vor aloca diferitelor programe. Vom avea o certitudine pe 28 noiembrie”, a declarat directorul general al ESA, Jan Woerner.

Citește și : Gripa porcină face prăpăd în Vietnam. Patru oameni au fost răpuși de maladie