DISTRIBUIȚI
library.siam-legal.com

Justiţia germană a achitat miercuri un al doilea suspect în cadrul unui proces asupra unui proiect de atentat ce urma să fie comis în 2016 în numele grupării Stat Islamic (SI), rămânând astfel un singur acuzat în acest dosar, informează AFP.

Suspiciunile împotriva lui Hamza C., un algerian de 29 de ani, considerat multă vreme drept sirian de către anchetatori, nu s-au confirmat, a explicat tribunalul din Dusseldorf (vest), conform agerpres.


Acuzatul principal, sirianul Saleh A., 30 de ani, care în ce-l priveşte a admis rolul său în această tentativă, l-a acuzat iniţial pe Hamza C. că i-a fost complice, dar apoi a retractat.

Citește și : SUA : Brenda Fitzgerald a demisionat din postul de directoare a CDC

La mijlocul lui decembrie, acelaşi tribunal a achitat de asemenea un iordanian, Mahmood B., tot din lipsă de probe care să demonstreze implicarea lui în organizarea proiectului de atentat.

În schimb, procesul continuă împotriva lui Saleh A., acuzat că a fost mandatat de gruparea jihadistă SI să comită două atentate cu vestă-capcană şi să tragă asupra trecătorilor în Dusseldorf, în 2016.

Acest mod de operare, apropiat celui din atentatele comise la Paris la 13 noiembrie 2015, a fost explicat de Saleh A. poliţiei franceze, căreia i s-a predat în februarie 2016, ceea ce a dus şi la arestarea celor doi coacuzaţi.

Potrivit acuzaţiei, Saleh A. a primit la începutul lui 2014, de la conducerea SI în Raqqa, fostul fief din Siria al grupării jihadiste, misiunea de a organiza un atac la Dusseldorf, pe care trebuia să-l finanţeze vânzând Vaticanului imagini video conţinând dovezi că preot răpit de jihadişti este în viaţă.

Împreună cu Hamza C., el a sosit în Germania în 2015, dându-se drept refugiat. Hamza C. a declarat că este sirian când a înaintat cererea de azil (cum a făcut şi Mahmood B., sosit înainte).

În ianuarie 2016, când au plecat să caute bani la Paris, Saleh A. s-a predat în final la un comisariat parizian, unde a dezvăluit detaliile planului său.

Închis de mai multe luni în Franţa, el a fost pus în libertate de justiţia germană în septembrie 2016.