DISTRIBUIȚI
The Week UK

Antisemitismul şi efectele sale sunt „destul de extreme” în Franţa şi mai alarmante decât în Germania, a declarat vineri un oficial din guvernul cancelarului Angela Merkel, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Situaţia este destul de extremă în Franţa, exodul evreilor francezi în Israel este un semn alarmant, este ceva ce noi nu avem încă în Germania”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă Felix Klein, care va ocupa postul nou creat de delegat al guvernului pentru lupta împotriva antisemitismului.


Citește și : Rusia este implicată de peste un deceniu în mod agresiv într-un război informaţionalîmpotriva Occidentului

„Din fericire, nu sunt mulţi evrei care părăsesc Germania, aşa cum este cazul în Franţa, de exemplu”, a adăugat Klein.

Teama de o creştere a antisemitismului în Europa este resimţită în special în Franţa şi Germania. O agresiune antisemită comisă recent la Berlin de un tânăr sirian a declanşat o vie emoţie în ţara încă urmărită de trecutul său nazist.

În urma acestei agresiuni, mitinguri în sprijinul comunităţii evreieşti din Germania au avut loc în mai multe oraşe din întreaga ţară.

În Franţa, unde trăiesc cele mai mari comunităţi evreieşti şi musulmane din Uniunea Europeană, chestiunea antisemitismului revine cu regularitate, mai ales după atacurile jihadiste din 2015. Situaţia este cu atât mai tensionată după asasinarea în martie a octogenarei Mireille Knoll, supravieţuitoare a Holocaustului, justiţia franceză făcând referire la caracterul antisemit al cazului.

„Este de neconceput că un supravieţuitor al Holocaustului este ucis în Franţa pur şi simplu pentru că este evreu”, a spus Klein.

Pentru a identifica şi combate mai bine antisemitismul în Germania, Felix Klein a anunţat că doreşte să creeze o bancă de date care să centralizeze acţiunile anti-evreieşti, pentru a evidenţia „cazurile sub limita urmăririi penale”, cum ar fi unele insulte.

Citește și : Rusia : FSB a dejucat un plan de atacuri al organizaţiei Statul Islamic la Moscova

Pentru moment, „avem doar statistici generale ale poliţiei”, potrivit cărora „90% din acţiunile antisemite” sunt comise de extrema dreaptă, a explicat el.

Evreii din Germania „spun cu totul altceva, ei resimt antisemitismul musulman ca fiind mult mai periculos”, a continuat Klein.

„Ne confruntăm cu antisemitismul în rândul germanilor şi de asemenea în rândul celor proveniţi din lumea arabofonă”, a subliniat recent cancelarul Angela Merkel.