DISTRIBUIȚI
dpa

Lupta politică declanşată în Germania în problema controlării numărului de refugiaţi care ajung în această ţară ilustrează dificultatea misiunii cu care se confruntă cancelarul Angela Merkel de a crea o nouă coaliţie guvernamentală, comentează miercuri dpa.

Singura opţiune pe care o are în momentul de faţă Merkel pentru a forma o coaliţie este ca formaţiunea sa, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatori) şi aripa sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU), să se alieze într-o formulă nouă, netestată, cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberali) şi cu Verzii (ecologişti).


Problema refugiaţilor a generat însă deja confruntări între ultraconservatorii din CSU, pe de o parte, şi Merkel, FDP şi Verzi pe de altă parte, după ce primii şi-au reiterat apelul la stabilirea unui plafon de 200.000 de nou-veniţi pe an, în urma alegerilor legislative de duminică. Subiectul refugiaţilor a devenit astfel un punct nevralgic între potenţialii parteneri de coaliţie încă înainte de lansarea discuţiilor exploratorii – nemaivorbind de negocieri – în vederea formării unui guvern.

Citeşte şi: 11 ruşi au fost arestaţi în Spania pentru SPĂLARE de BANI prin intermediul unui club de fotbal

„Nu va exista o limită superioară în privinţa primirii de refugiaţi într-o coaliţie din care noi vom face parte, iar acelaşi lucru este valabil şi pentru CDU şi FDP”, a declarat miercuri pentru cotidianul Rheinische Post copreşedinta Verzilor, Simone Peter.

„CSU va trebui să-şi ajusteze poziţia dacă doreşte serios să ia în considerare Jamaica”, a adăugat Simone Peter, referindu-se la posibila nouă coaliţie condusă de Merkel, numită astfel după culorile formaţiunilor componente (negru-galben-verde), aceleaşi cu ale drapelului jamaican.

Comentariile sale survin după ce unul din liderii CSU, Alexander Dobrindt, a declarat pentru postul de televiziune ZDF că este „clar” că plafonarea numărului de refugiaţi nou veniţi în Germania trebuie să „facă parte dintr-un acord de coaliţie”.