DISTRIBUIȚI
REUTERS

Germania a confirmat marţi că va găzdui duminică la Berlin o conferinţă internaţională pentru soluţionarea conflictului armat din Libia, relatează Reuters, scrie agerpres.

Reprezentanţi din SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Turcia, Italia şi ai ONU se numără printre participanţi, se arată într-o declaraţie emisă de guvernul cancelarului Angela Merkel.


Citește și : POTOP în Iran! Cel puţin trei oameni au fost înghiţiţi de inundaţii

Au fost invitaţi şi principalii doi lideri beligeranţi din Libia, respectiv Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, şi mareşalul Khalifa Haftar, liderul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL), care desfăşoară de nouă luni o ofensivă militară pentru cucerirea capitalei Tripoli, soldată până în prezent cu moartea a circa 2.000 de combatanţi şi a peste 280 de civili, conform datelor ONU.

Aceştia au purtat luni la Moscova negocieri indirecte, intermediate de Rusia şi Turcia, dar tratativele s-au încheiat fără adoptarea unui armistiţiu necondiţionat şi pe termen nelimitat, considerat un prim pas pentru începerea soluţionării acestui conflict ce are în spate interese economice şi strategice divergente ale mai multor state. Fayez al-Sarraj a semnat documentul, însă Khalifa Haftar a cerut luni seară termen de gândire până marţi dimineaţă înainte de a semna înţelegerea, dar el a părăsit marţi Moscova fără să semneze.

Totuşi, Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia EFE, a asigurat după plecarea lui Haftar că aceste tratative au condus la o prelungire pe termen ”nedefinit” a încetării focului aplicate începând cu 12 ianuarie, în pofida refuzului mareşalului Haftar de a semna armistiţiul, adăugând că acesta din urmă a mai cerut un răgaz de încă ”două zile pentru a discuta acest document cu liderii triburilor care-l susţin”.

Declaraţia Ministerului rus al Apărării menţionează de asemenea că acest document mai prevede delimitarea unei linii de contact, măsuri pentru stabilizarea situaţiei pe teren, încetarea oricăror acţiuni ofensive, o dezescaladare sincronizată a tensiunilor militare şi garantarea accesului la ajutoare alimentare.

Citește și : Controversă între cei doi papi! Benedict al XVI-lea cere să i se şteargă numele de pe coperta unei cărţi privind celibatul preoţilor catolici

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.