DISTRIBUIȚI

Consiliul Central Evreiesc din Germania, preşedintele Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul Angela Merkel vor asista la o ceremonie ce va avea loc vineri la Berlin pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la pogromul nazist împotriva evreilor cunoscut sub denumirea de ”Kristallnacht” (Noaptea de cristal), relatează agenţia dpa, potrivit agerpres.

Sute de sinagogi şi proprietăţi evreieşti au fost jefuite şi incendiate, zeci de mii de evrei au fost umiliţi în mod public şi deportaţi, şi 100 au fost ucişi în pogromul care a început pe 9 noiembrie 1938.


Citește și: ATAC cu cuțitul în Melbourne. O persoană a fost ucisă – VIDEO

Lansarea campaniei de violenţă, concertată de către regimul nazist, împotriva populaţiei evreieşti din Germania a început să fie denumită ”Kristallnacht” sau Noaptea geamurilor sparte, deoarece străzile erau acoperite cu resturile provenite de la geamurile sparte ale proprietăţilor evreieşti.

Preşedintele Consiliului Evreisc, Josef Schuster, şi Angela Merkel vor rosti discursuri la sinagoga din strada Ryke din Berlin, care vor fi transmise în direct de către televiziunea publică germană.

Printre invitaţii la ceremonie se vor afla politicieni, oameni de ştiinţă, reprezentanţi din domeniul industriei, ai Bisericii şi din viaţa culturală.

Cu o capacitate de peste 2.000 de locuri, sinagoga din strada Ryke este cel mai mare lăcaş de cult evreiesc din Germania şi unul dintre cele mai mari din Europa, după sinagoga din Budapesta.

Citește și : Fâşia Gaza: Militant islamist palestinian, împuşcat mortal de armata israeliană

Sinagoga a fost incendiată în timpul pogromului, dar comandantul poliţiei de district a dat ordin ca incendiul să fie stins, deoarece el ameninţa să se extindă la clădirile din împrejurimi.

Servicii religioase în sinagogă s-au ţinut până în 1940, când clădirea a fost confiscată de către armata germană şi folosită ca depozit.

Agenţia dpa precizează că autorităţile din Berlin au interzis o demonstraţie pe care extremişti de dreapta intenţionau s-o organizeze la gara centrală vineri, decizia fiind salutată de către Josef Schuster.