DISTRIBUIȚI
SCMP

Ambasada Germaniei la Beijing le-a cerut vineri autorităţilor chineze să îl elibereze pe Gui Minhai, cetăţean suedez din Hong Kong, despre care fiica sa afirmă că a fost ridicat de poliţişti dintr-un tren în timp ce se îndrepta spre Beijing, la data de 20 ianuarie, relatează dpa, potrivit agerpres.

”Susţinem total poziţia Suediei şi a Uniunii Europene cu privire la cazul Gui Minhai, cetăţean al UE. Împărtăşim îngrijorarea lor privind tratamentul şi arestarea acestuia de către autorităţile chineze în timpul desfăşurării unei misiuni de sprijin consular”, a menţionat reprezentanţa diplomatică germană din capitala Chinei.


Citeşte şi: George Soros îl atacă virulent pe Trump şi atrage atenţia pericolului reprezentat de reţelele sociale

”Aşteptăm ca autorităţile chineze să îl pună imediat în libertate pe domnul Gui şi să îi permită să primească sprijin medical şi consular în conformitate cu drepturile sale”, a adăugat ambasada Germaniei.

Gui Minhai a fost ridicat sâmbătă de poliţişti îmbrăcaţi în civil, potrivit unei declaraţii făcute în urmă cu câteva zile de fiica sa, Angela Gui, pentru postul de radio public suedez. Angela Gui a precizat că tatăl său, care urma să fie supus unor controale medicale pentru probleme neurologice, era escortat de doi diplomaţi suedezi.

Citeşte şi: Sena continuă să inunde Parisul. POTOPUL este aşteptat în acest weekend

Gui Minhai a fost răpit în 2015 în timp ce se afla în vacanţă în Thailanda, fiind unul dintre cei cinci librari din Hong Kong care au fost daţi dispăruţi în acel an şi ulterior au fost văzuţi în partea continentală a Chinei. Ceilalţi patru au revenit ulterior în Hong Kong.

Autorităţile chineze susţin că Gui Minhai, care a publicat cărţi despre viaţa personală a liderilor Partidului Comunist chinez, a fost eliberat în octombrie anul trecut după ce a executat o pedeapsă pentru o contravenţie rutieră în anul 2003.