DISTRIBUIȚI
German Culture

Disensiunile de luni de zile între Uniunea Creştin-Democrată (centru-dreapta, CDU) şi aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) au fost depăşite, au declarat sâmbătă lideri ai celor două formaţiuni politice, relatează dpa, scrie agerpres.

Competiţia între cele două partide „ne-a făcut întotdeauna bine”, a declarat Alexander Dobrindt, un lider al CSU, care a afirmat însă că a sosit momentul să se meargă înainte după recentele confruntări.


Citește și : Kanter refuză deplasarea în Anglia: “Nu merg din cauza acelui nebun, preşedintele Turciei. Sunt şanse să fiu ucis acolo”

Annegret Kramp-Karrenbauer, care a preluat conducerea CDU la începutul lunii decembrie de la cancelarul Angela Merkel, a spus că, deşi vor exista cu siguranţă diferenţe de opinie în viitor, dezbaterile vor avea loc „în locul potrivit şi cu tonul potrivit”.
„Va fi în continuare o relaţie interesantă, dar va fi condusă de mult mai multe în comun”, a spus ea.

Tonul conciliator survine după disensiuni privind migraţia anul trecut, când CSU a solicitat măsuri mai dure pentru
solicitanţii de azil, aducând alianţa federală CDU-CSU la marginea colapsului după şapte decenii.

CSU şi CDU au luat naştere la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, reunind forţe politice conservatoare care au fost anterior separate în partide catolice şi protestante.

Declaraţiile liderilor celor două formaţiuni politice au loc la sfârşitul unei reuniuni de trei zile a reprezentanţilor CSU la o mănăstire din Bavaria.

Citește și : John Bolton avertizează regimul Assad împotriva utilizării armelor chimice în Siria

Angela Merkel a anunţat în octombrie că va renunţa la conducerea CDU şi că nu va candida la un nou mandat de cancelar în 2021, exprimându-şi speranţa că decizia sa ‘va deschide calea spre viitor’.

CDU şi aliaţii săi bavarezi din Uniunea Creştin-Socială rămân principala forţă politică a ţării, în pofida unei serii recente de crize şi reculuri electorale.