DISTRIBUIȚI
DW

Uniunea Creştin-Democrată germană (CDU, dreapta conservatoare) a acceptat organizarea de noi alegeri în Thuringia, profilându-se astfel o ieşire din criza care paralizează acest land est-german de la desemnarea unui prim-ministru liberal cu ajutorul Alternativei pentru Germania (AfD, de extremă dreapta), transmite AFP, potrivit agerpres.

Mai multe partide de stânga şi Verzii au convenit luni seară instituirea unei conducerii provizorii, care să pregătească un nou scrutin în 70 de zile.


Citește și : Trump cere ca toate procesele declanşate de ancheta procurorului Mueller să fie anulate

CDU, care votase, ca şi AfD, pentru candidatul liberal, şi-a dat marţi acordul, dar doreşte un termen mai lung până la alegeri.

Conservatorii vor ca înainte de noi alegeri să fie format un guvern de tranziţie şi să fie pregătit bugetul pe 2021.

Formaţiunile care au condus Thuringia până în 2019, precum Die Linke (stânga radicală), propun ca guvernul landului să fie condus de conservatoarea Christine Lieberknecht.

Aceasta, în vârstă de 61 de ani, a ocupat deja funcţia de prim-ministru al landului Thuringia între 2009 şi 2014, în fruntea unei coaliţii cu Partidul Social Democrat (SPD).

AfD, partidul care a provocat discordie în Thuringia, s-a declarat deschis faţă de noi alegeri ‘dacă există o majoritate clară în parlamentul’ regional în acest sens, dar se opune soluţiei tranzitorii reprezentate de Christine Lieberknecht.

La 5 februarie, alegerea liberalului Thomas Kemmerich (FDP) graţie voturilor CDU, dar şi ale AfD, a provocat un adevărat seism în Germania. Kemmerich a fost nevoit să renunţe după 24 de ore la funcţie, aruncând instituţiile în paralizie.

Citește și : Procesul lui Netanyahu va începe la 17 martie

Criza politică s-a transmis până la vârful CDU, succesoarea desemnată a Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, renunţând să mai vizeze postul de cancelar în 2021, din cauza lipsei sale de autoritate asupra filialei din Turingia.