DISTRIBUIȚI
Die Welt

Serviciul german de informaţii externe BND l-a supravegheat pe fostul cancelar vest-german Willy Brandt mult mai intens decât s-a ştiut până acum, scrie cotidianul Sueddeutsche Zeitung în ediţia de sâmbătă, preluat de agenţia dpa, relatează agerpres .

BND a plantat un informator la sediul Partidului Social-Democrat (SPD) în perioada în care Brandt a fost ministru de externe şi vicecancelar, relevă dezvăluirile, din care au fost publicate vineri extrase.


Willy Brandt a făcut parte între 1966 şi 1969 din guvernul de mare coaliţie condus de cancelarul Kurt Georg Kiesinger (Uniunea Creştin-Democrată, CDU).

Sueddeutsche Zeitung afirmă că îşi bazează dezvăluirile pe documente găsite în arhiva personală confidenţială a lui Reinhard Gehlen, fost şef al BND.

Citește și : Jared Kushner va ține un discurs în legătură cu politica Washingtonului în Orientul Mijlociu

Conform aceleiaşi publicaţii, Gehlen ar fi ordonat, de asemenea, ca Brandt şi alţi membri marcanţi ai SPD să fie monitorizaţi în timp ce s-au întâlnit la Roma, în 1968, cu reprezentanţi ai Partidului Comunist Italian într-o tentativă de a-şi asigura sprijinul acestora ca potenţiali intermediari între Germania Federală, de pe o parte, şi Germania Democrată comunistă şi Uniunea Sovietică, de cealaltă parte.

Willy Brandt a fost cancelar al Republicii Federale Germania între 1969 şi 1974, când a fost forţat să demisioneze după ce colaboratorul său apropiat Guenter Guillaume a fost deconspirat ca agent est-german.