DISTRIBUIȚI
dpa

Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege ce deschide posibilitatea de regularizare a situaţiei a mii de imigranţi bine integraţi în Germania, dar care nu deţin permis de şedere permanentă în această ţară, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Textul, o promisiune a coaliţiei aflate la putere de la sfârşitul lui 2021, vizează să faciliteze integrarea străinilor zişi ‘toleraţi’, care nu pot fi expulzaţi, dar care nu au drept de muncă.


Citește și : Uzbekistan afirmă că a fost victima unui atac cu rachete trase de pe teritoriul Afganistanului

Proiectul îi are în vedere pe cei în jur de 130.000 de străini care trăiesc în Germania de cel puţin cinci ani.

‘Acestor persoane, care şi-au găsit cadrul de viaţă în Germania (…), trebuie să li se deschidă o perspectivă în materie de drept de şedere şi să li se ofere o şansă de a întruni condiţiile necesare pentru o şedere legală’, scrie în proiectul Ministerului de Interne.

Persoanele respective vor putea obţine un permis de şedere pe un an, timp în care vor trebui să facă dovada că se pot susţine financiar. După această perioadă de probă, vor putea primi un permis de şedere permanentă.

Proiectul mai prevede facilitarea reîntregirii familiale în cazul acestor persoane.

Un alt pasaj oferă un acces simplificat al solicitanţilor de azil la cursuri de integrare şi de limbă.

De asemenea, refugiaţii cu pregătire medicală finalizată, dar cu diplomă nerecunoscută în Germania, vor putea să acorde îngrijiri medicale altor persoane în căutare de protecţie, spre exemplu în centrele pentru solicitanţi de azil.

Citește și : În vizită la Ankara, premierul Italiei semnează acorduri de cooperare şi accentuează importanţa respectării drepturilor omului

O altă parte a proiectului de lege tratează expulzările, care vor fi facilitate.

Mai multe asociaţii au considerat insuficient acest text de lege. ‘Obiectivul este bun şi just: să li se dea o şansă persoanelor care nu au în prezent un statut sigur. (Dar) schimbarea de paradigmă anunţată de coaliţie nu este încă vizibilă’, a reacţionat la televiziunea publică ARD Joshua Hofert, membru al comitetului director al asociaţiei ‘Terre des hommes’.