DISTRIBUIȚI

Germania a anunţat vineri că a decis suspendarea tratatului de extrădare dintre Berlin şi Hong Kong, în contextul amânării cu un an a alegerilor din regiunea administrativă specială a Chinei şi al recentei adoptări de către forul legislativ suprem de la Beijing a unei noi legi privind securitatea ce afectează acest teritoriu, relatează AFP şi dpa, scrie agerpres.

„Având în vedere evoluţiile actuale, am decis suspendarea acordului de extrădare cu Hong Kong”, a făcut cunoscut într-un comunicat ministrul de externe german Heiko Maas.


Citește și : Trump ameninţă să trimită Garda Naţională la Portland pentru a pune capăt unor ciocniri

Şefa executivului local din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat mai devreme vineri că alegerile prevăzute să aibă loc în septembrie pentru Consiliul Legislativ din Hong Kong au fost amânate pentru anul viitor. Ea a explicat că amânarea este cauzată de gravitatea celui de al treilea val al pandemiei de COVID-19 din Hong Kong, despre care a spus că nu dă semne de scădere în intensitate.

Potrivit şefului diplomaţiei germane, amânarea alegerilor constituie „o nouă atingere adusă drepturilor cetăţenilor Hong Kongului”, ceea ce „preocupă” în mare măsură Berlinul.

„Ne-am exprimat clar în repetate rânduri” dorinţa ca Beijingul „să-şi respecte obligaţiile” ce decurg din dreptul internaţional, aici fiind inclusă şi garantarea libertăţilor şi a drepturilor prevăzute de legea fundamentală” şi „în special dreptul la alegeri libere şi echitabile”, a punctat Heiko Maas.

Citește și : Cel puţin un mort şi 35 de răniţi în urma unei coliziuni între un tren şi un vehicul de întreţinere în centrul Portugaliei

Anunţul Berlinului vine după ce mai devreme în iulie şi Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie au luat o decizie similară ca urmare a adoptării la Beijing a noii legi privind securitatea. La 1 iulie, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate al UE, Josep Borrell, a transmis la rândul său îngrijorarea gravă a blocului comunitar cu privire la adoptarea legii privind securitatea naţionala în Hong Kong, lege care ar reduce libertăţile cetăţenilor fostei colonii britanice şi care ar eroda autonomia Hong Kongului.