DISTRIBUIȚI
tagesspiegel.de

Lidera Partidului Social-Democrat german (SPD), Andrea Nahles, va trebui să facă faţă miercuri cererilor de a demisiona din postul de şefă a grupului parlamentar social-democrat din Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal), după ce recent SPD a suferit două înfrângeri electorale majore, au anunţat mai mulţi deputaţi germani, relatează marţi dpa, potrivit agerpres.

SPD, ce participă la guvernare alături de conservatorii cancelarului Angela Merkel, a pierdut duminică alegerile regionale din oraşul-stat Bremen, o premieră în ultimii 73 de ani, şi s-a plasat pe locul al treilea, după blocul conservator şi Verzi, în alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate duminică în Germania.


Citește și : Jeremy Hunt respinge un Brexit fără acord: ‘Ar fi o sinucidere politică!’

Andrea Nahles, care este şi lidera SPD la nivel naţional, a cerut deja organizarea de alegeri, săptămâna viitoare, pentru funcţia de şef al grupului SPD din Bundestag.

Trei deputaţi SPD au declarat pentru Reuters că grupul social-democrat din Bundestag a cerut însă o reuniune de urgenţă pentru miercuri.

”Acum ori niciodată, avem nevoie de un nou punct de plecare, inclusiv la nivel de personal. În mod clar nu se poate continua aşa”, a spus unul dintre deputaţii germani, sub acoperirea anonimatului.

Un alt deputat SPD a spus că deocamdată nu există un candidat pentru înlocuirea lui Nahles: ”Nu am cunoştinţă despre cineva care vrea să înceapă revoluţia acum”.

Pe de altă parte, orice eventuală decizie a SPD de a părăsi coaliţia guvernamentală de la Berlin ar putea duce la alegeri anticipate sau la o posibilă nouă alianţă guvernamentală. În septembrie şi octombrie vor mai avea loc alegeri regionale în trei landuri, toate situate în estul ţării, unde partidul de extremă dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) este extrem de popular în rândul electoratului.

Citește și : Susţinătorii lui Trump construiesc un zid privat la graniţa cu Mexicul