DISTRIBUIȚI
dpa

Alice Weidel, co-liderul Alternativei pentru Germania (AfD), grupare de extremă-dreapta, a acuzat presa vineri că încearcă să o discrediteze, după ce au apărut informaţii privind donaţii nejustificate către partidul său, scrie Reuters, potrivit News.ro .

AfD, cel mai mare partid de opoziţie din Germania, a avut rezultate slabe în două alegeri regionale luna trecută şi a suferit după ce o investigaţie jurnalistică a susţinut că partidul local al lui Weidel a primit 130.000 de euro de la o firmă elveţiană în 2017.


Citește și : Comisia Europeană va lansa procedura de deficit excesiv împotriva Italiei (surse)

De asemenea, Weidel ar fi primit 150.000 de euro de la o fundaţie belgiană, care s-a dovedit ulterior a fi olandeză. AfD a returnat ambele sume în urma îngrijorărilor privind transparenţa privind finanţările.

Donaţiile cetăţenilor non-germani care locuiesc în afara UE sunt ilegale în Germania iar toate cadourile de peste 50.000 de euro trebuie declarate la un registru parlamentar, lucruri pe care AfD nu le-a făcut nici pentru donaţia din Elveţia, nici pentru cea din Olanda.

Weidel a criticat comportamentul presei.

„Am auzit doar din presă de acuzaţiile împotriva mea privind posibile donaţii ilegale. Nu au nicio bază şi reprezintă o încercare de a mă discredita personal şi politic”, a declarat ea.

Weidel nu a precizat care detalii din rapoartele din presă le contestă dar a adăugat că nu va mai face declaraţii în timpul investigaţiei procurorilor.

Procurorii au cerut să îi fie ridicată imunitatea parlamentară lui Weidel, un indiciu că doresc să efectueze o evaluare preliminară în acest caz. Alexander Gauland, celălalt co-lider, a susţinut-o pe Weidel până acum, dar şeful partidului din landul său, Baden-Wuerttemberg a declarat pentru Frankfurter Allgeneine că ea ar trebui să demisioneze dacă donaţiile au fost într-adevăr ilegale.

Citește și : Partidul premierului israelian dezminte organizarea de alegeri anticipate

AfD organizează un congres în acest weekend pentru a-şi alege candidaţii pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, după ce partidul a reuşit să câştige 13% din voturi pentru alegerile parlamentare din Germania anul trecut.

Partidul nu a făcut progrese semnificativ în alegerile din Bavaria şi Hessen în octombrie, ambele fiind marcate de susţinerea mărită pentru Partidul Verzilor (pro-imigraţie).