DISTRIBUIȚI
German Culture

Alegerile regionale de duminică din landul Hessa, în vestul Germaniei, ar putea slăbi şi mai mult partidele din „Marea Coaliţie” (GroKo) aflată la putere la Berlin, la două săptămâni după eşecul istoric în Bavaria pentru Uniunea Sociala Creştina (CSU) – aliata bavareză a CDU (Uniunea Creştin-Democrată) a cancelarului Angela Merkel – când a obţinut cel mai slab rezultat electoral din 1950, comentează Reuters şi dpa, potrivit Agerpres.

Acest rezultat, favorabil partidului Alternativa pentru Germania (AfD, de extrema dreaptă) şi Verzilor, a zdruncinat coaliţia constituită cu greu în martie cu social-democraţii, care s-au alăturat CDU/CSU, coaliţie greu încercată cu ruperea de atunci de mai multe ori, din cauza divergenţelor legate de problema migraţiei.


Citește și : Trump anunţă că se va deplasa la Pittsburgh, după atacul antisemit comis într-o sinagogă

Dacă aliatul lui Merkel în Hessa, prim-ministrul landului, Volker Bouffier, îşi pierde funcţia, discuţiile s-ar putea intensifica asupra menţinerii Angelei Merkel la conducere CDU la congresul anual al partidului prevăzut în decembrie.

Cancelarul intenţionează să rămână la conducerea partidului, în pofida schimbării situaţiei din Bundestag, unde Volker Kauder, unul din fidelii săi, a fost dat la o parte de la preşedinţia grupului parlamentar.

Un alt pericol pentru Merkel este reprezentat de rezultatele obţinute de Partidul Social Democrat (SPD), care s-ar putea situa pe poziţia a treia în Hessa şi care ar putea să-şi pună din nou întrebarea dacă a făcut bine când s-a raliat „GroKo” în martie.

Numeroşi social-democraţi apreciază astăzi că ar fi mai bine să revină în băncile opoziţiei.

„Este clar că ceva trebuie să se schimbe”, a declarat Andrea Nahles, preşedinta federală a SPD, după rezultatele din Bavaria, imputând politicii guvernamentale „performanţa slabă” a partidului său.

Înainte de alegerile din landul Hessa, ea s-a arătat cu toate acestea precaută.”Mai bine ar fi pentru SPD să nu acţioneze în mod pripit sau cu imprudenţă”, a declarat Andrea Nahles.

Sondajele confirmă un important recul al SPD la nivel naţional.

Citește și : SUA coboară toate drapelele în bernă după atacul de la Pittsburgh (Trump)

În Hessa, condusă în prezent de o coaliţie CDU/Verzii, partidele de coaliţie ar putea înregistra scoruri scăzute, faţă de AfD şi Verzi, conform analiştilor.

Un sondaj de opinie publicat joi de către postul ZDF creditează CDU cu 28% din voturi, înaintea SPD şi a Verzilor, care ar obţine 20% din voturi. AfD este dat cu 12%.

Numeroase ipoteze sunt luate în calcul pentru formarea unei noi coaliţii, inclusiv o alianţă între Verzi şi SPD sprijinită de extrema stânga.