DISTRIBUIȚI
DW

Un plan al mişcării populiste de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) de a deschide portaluri online pe care elevii îşi pot denunţa profesorii pentru că au făcut comentarii partizane a provocat marţi un val de critici în Germania, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Ei organizează pur şi simplu denunţuri – este una dintre cărămizile care stau la baza totalitarismului”, a declarat, la Stuttgart, Winfried Kretschmann, premierul landului german Baden-Wuerttemberg.


Citește și : Ambasadoarea SUA la ONU a demisionat

Portalul AfD, care este deja funcţional în cadrul site-ului AfD pentru organizaţia din Hamburg, ar urma să le permită copiilor şi părinţilor să depună plângeri dacă ei consideră că profesorii lor nu şi-au respectat datoria de a rămâne neutri din punct de vedere politic.

Media locale au relatat marţi că partidul de extremă dreapta, care a câştigat anul trecut locuri în parlament cu o platformă anti-imigranţi şi anti-establishment, intenţionează să extindă portalul pentru alte nouă landuri.

Sindicatul german al educaţiei (GEW) şi Deutscher Lehrerverband, cel mai mare sindicat german al profesorilor, şi-au exprimat opoziţia faţă de acest plan.

Parlamentarul AfD Bernd Baumann, un membru al grupului parlamentar al formaţiunii, a respins criticile, afirmând că portalul online „nu are nimic de a face cu denunţul”.

Citește și : NATO îşi va testa capacitatea de a opri şi respinge o ofensivă lansată împotriva Norvegiei dinspre Rusia

Germanii sunt sensibili la practicile de furnizare de informaţii privind alte persoane, după ce au trăit sub regimuri care au încurajat denunţurile, atât în timpul Germaniei naziste, cât şi în perioada Republicii Democrate Germane, notează DPA.