DISTRIBUIȚI
dpa

Şeful statului german a profitat duminică de un omagiu naţional pentru cei 80.000 de morţi de COVID-19 pentru a îndemna ţara la unitate, în contextul divizărilor crescânde pe care le provoacă restricţiile impuse de Angela Merkel pentru combaterea pandemiei, relatează AFP, potrivit agerpres.   

„Nu vom permite ca pandemia, care ne obligă la distanţare între indivizi, să ne divizeze şi ca societate”, a declarat Frank-Walter Steinmeier în cadrul unei ceremonii de la Berlin în prezenţa principalilor lideri ai ţării, printre care şi cancelarul Angela Merkel, şi a familiilor victimelor.


Citește și : Prinţii William şi Harry au fost văzuţi discutând la încheierea funeraliilor bunicului lor Philip

„Suntem epuizaţi de povara pandemiei, uzaţi de controversele în jurul celei mai bune strategii pe care să o urmăm”, a adăugat el.

„Sunt conştient că restricţiile, care sunt necesare într-o perioadă de excepţie precum pandemia, este posibil să fi provocat involuntar suferinţe”, a subliniat preşedintele german, „dar ştiu de asemenea că liderii politici trebuie să ia decizii dificile pentru a evita o catastrofă şi mai mare”.

Şeful statului german a aprins simbolic o lumânare în memoria persoanelor decedate de COVID-19 în Germania până în prezent.

Soţia unui medic de 59 de ani decedat, Anita Schedel, a depus mărturie privind dificultatea doliului pentru apropiaţi.

„După ce a ajuns la spital, soţul meu m-a sunat pentru a-mi spune: ‘Nu-ţi face griji, sunt pe mâini bune, ne vom putea revedea în curând’. Au fost ultimele lui cuvinte”, a spus ea în cadrul ceremoniei.

„Şi azi amintirea culoarelor lungi ale spitalului mă bântuie, la fel ca şi cea a maşinilor medicale şi cea a soţului meu marcat de boală. Cel puţin am putut să-i ţin mâna” înainte să moară, a mai spus ea.

Comemorarea are loc într-un moment în care Germania este lovită dur de un al treilea val al pandemiei, până duminică fiind înregistrate 3,14 milioane de cazuri de coronavirus.

Citește și : Portugalia a început campania de vaccinare a profesorilor

În acelaşi timp, campania de vaccinare a pornit cu greu, chiar dacă în prezent circa 20% din populaţie a putut să beneficieze de o primă injecţie.

Autorităţile sunt permanent criticate pentru modul de gestiune considerat haotic al pandemiei, cu schimburi de acuzaţii între guvernul federal şi landuri.