DISTRIBUIȚI
dpa

Un tribunal german a respins joi acuzaţia de terorism împotriva unui ofiţer al armatei germane simpatizant al extremei drepte care s-a dat drept refugiat sirian, estimând că nu există suficiente dovezi că acesta plănuia un atac terorist, informează dpa, potrivit agerpres.

Franco A., al cărui nume complet nu este divulgat de dpa, în conformitate cu legislaţia germană, va fi inculpat însă în alte capete de acuzare, printre care încălcarea legislaţiei privind posesia de arme, în faţa unei instanţei inferioare, a precizat tribunalul.


Citește și : Turcia suspendă acordul de readmisie a migranţilor cu Grecia

Franco A. a fost arestat în mai 2017, în posesie de muniţie şi echipament militar obţinut din armată. O percheziţie ulterioară la cazarma în care era el încartiruit a dezvăluit o armă de asalt ce era marcată cu o svastică, precum şi alte obiecte-simbol din perioada nazistă.

Anchetatorii suspectau că bărbatul plănuia să comită sub identitatea falsă de refugiat sirian un atac terorist asupra unei personalităţi publice germane de stânga, pentru a incita la represalii împotriva migranţilor.

Însă militarul german a fost eliberat de sub custodie în noiembrie, după ce un tribunal a decis că nu există suficiente dovezi care să justifice ţinerea lui în detenţie.

Cazul a provocat mare scandal, atrăgând după sine o anchetă asupra extinderii extremismului de dreapta în cadrul forţelor armate germane. De asemenea, el a stârnit întrebări cu privire la modul în care Franco A. a putut să-şi creeze o falsă indentitate de refugiat.

Citește și : Parlamentul bulgar aprobă un plan de reluarea a lucrărilor de construcţie a centralei nucleare de la Belene

Franco A. a reuşit să se înregistreze ca refugiat sirian care a fugit din calea războiului şi a obţinut în această calitate în 2016 dreptul de şedere de un an şi o indemnizaţie lunară de 409 euro. Cu toate acestea, militarul de 28 de ani nu a vorbit în arabă în timpul audierii sale în faţa administraţiei însărcinate cu cererea sa de azil. El s-a prezentat sub numele ciudat de David Benjamin, pretinzând că aparţine unei minorităţi franceze din Siria.

Acest caz incredibil aduce în actualitate întrebări incomode cu privire la gestionarea a peste un milion de dosare de cereri de azil din afluxul din perioada 2015-2016, în timp ce autorităţile germane au promis să examineze cu severitate aceste dosare de teama escrocilor şi a ameninţării jihadiste.