DISTRIBUIȚI

Germania a îngheţat active bancare de aproape 100 milioane de euro ale unor oligarhi ruşi de la începutul războiului din Ucraina, a transmis miercuri Ministerul federal de Finanţe, potrivit France Presse, care a obţinut o copie a documentului, scrie agerpres.   

‘Totalul fondurilor îngheţate (…) este de 95.514.306,40 de euro’, reiese din răspunsul ministerului la interpelarea adresată de un deputat al stângii radicale (Die Linke), Pascal Meiser.


Citește și : ONU a numit trei experţi care să investigheze crimele de război din Ucraina

Această sumă rezultă din declaraţiile efectuate de instituţiile de credit germane către Bundesbank.

Germania aplică în speţă sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi şi a altor persoane asociate preşedintelui Vladimir Putin, sancţiuni decise de Uniunea Europeană începând de la sfârşitul lui februarie.

Deputatul Meiser a cerut să-i fie comunicate detaliile acestor imobilizări de active – număr de persoane, instituţii -, însă acestea ‘nu pot fi divulgate’, a răspuns în scris secretarul de stat de la Finanţe, liberalul Florian Toncar.

După anunţarea diferitelor serii de sancţiuni contra Rusiei, Germania s-a arătat deosebit de discretă în ce priveşte acţiunile întreprinse. Astfel, Berlinul nu a făcut publice niciuna din confiscările de bunuri (proprietăţi, ambarcaţiuni, spre exemplu), spre deosebire de alte ţări din UE.

Citește și : O fabrică de bere din Ucraina produce acum cocteiluri Molotov

O parte a ‘ping-pong-ului’ administrativ între diferite autorităţi s-a derulat la începutul lunii martie, fără a se reuşi în final sechestrarea unui mega-iaht aparţinând oligarhului Alişer Usmanov, un apropiat al lui Putin, în portul Hamburg.

Ulterior a fost creat un ‘grup de lucru’ între diferite ministere pentru a coordona aplicarea sancţiunilor împotriva oligarhilor ruşi.