DISTRIBUIȚI
Reuters

Consiliul Federal de Securitate al Germaniei a aprobat livrările de componente militare către Franţa pentru eventuala lor vânzare către Arabia Saudită, la două săptămâni după relaxarea restricţiilor asupra exporturilor militare către regatul saudit, a anunţat vineri ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, informează dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit unei scrisori a lui Altmaier adresată Comisiei pentru Economie din Parlamentul german, Consiliul pentru Securitate, care s-a întrunit în secret, a aprobat nouă livrări de componente către şase ţări.


Citește și : Manifestații împotriva unei conferinţe a lesbienelor la Kiev

După ce a impus o interdicţie totală asupra exporturilor militare către Arabia Saudită în noiembrie, la sfârşitul lunii trecute guvernul german a relaxat restricţiile asupra livrărilor de componente militare către ţări care fac exporturi către Arabia Saudită. Decizia a urmat unor proteste exprimate de Franţa şi de Marea Britanie.

Parisul şi Londra s-au plâns că interdicţia Berlinului asupra vânzărilor de arme către Arabia Saudită afectează în special proiectele comune şi împiedică exportul de arme produse cu componente germane.

Interdicţia asupra produselor sută la sută germane rămâne în vigoare până la sfârşitul lui septembrie. Această interdicţie a fost impusă după asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în octombrie, având legătură şi cu implicarea Arabiei Saudite în războiul civil din Yemen.

Citește și : Judecătorii CPI au respins cererea pentru declanşarea unei anchete asupra conflictului din Afganistan

De asemenea, au fost acordate trei permise de exporturi către Emiratele Arabe Unite (EAU), implicată la rândul său în conflictul din Yemen, se mai spune în scrisoarea lui Altmaier.

În luna martie anul trecut, coaliţia guvernamentală germană a impus o interdicţie parţială asupra exporturilor de arme către ţările implicate în conflict, exceptând exporturile care au fost deja convenite.